Suomessa myy kotimainen musiikki

Levyteollisuus on vaikeuksissa, kun myyntiluvut pienenevät pienenemistään. Yksin Yhdysvalloissa on äänitemyynti pudonnut parissa vuodessa lähes kolmanneksen. Suurimpia syitä alamäkeen ovat piratismi ja luvaton kopiointi.

Meillä Suomessa levymyynnin tilannetta on helpottanut erityisen vahva kotimaisen musiikin menekki. Anssi Kela ja muut kotimaiset supertähdet myyvät hyvin. Kaikkien aikojen myyntiennätyksiin on kuitenkin vielä pitkä matka - onhan Jari Sillanpään vuonna 1996 ilmestynyttä albumia myyty kaikkiaan 260 000 kappaletta, eikä sille ole uhkaajaa näköpiirissä. Viime vuosien paras on ollut Anssi Kela, jonka Nummela-albumia on myyty tähän mennessä runsaat 150 000 kappaletta.

Äänitteiden kokonaismyynti on pudonnut viime vuosina selvästi. Kuluva vuosi näyttää ennakolta hieman viime vuotta paremmalta, mutta parin vuoden takaiset ennätykset ovat vielä kaukana. Oma osuutensa sillä, että parinkymmenen euron hinta on monelle ostajalle liian korkea.

Ääniteala perustelee levyjen korkeita hintoja korkealla arvonlisäverolla. Jos vero pudotettaisiin 22 prosentista kahdeksaan, kuten levy-yhtiöt ovat vaatineet, laskisivat albumien hinnat noin kolmella eurolla. Samaan aikaan on maailman suurin levy-yhtiö Universal Music oma-aloitteisesti laskenut levyjen hintoja Yhdysvalloissa kolmanneksella. Albumien suositushinta on siellä nyt enää vajaat 13 dollaria. Näin alas ei Suomessa päästäisi edes arvonlisäveron alennuksella ilman että hintoja muutoinkin laskettaisiin.

Suomalaiset pitävät erityisen paljon kotimaisesta musiikista, ja olemmekin kotimaisen musiikin kärkikuluttajia Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsissa vain joka kolmas myyty äänite on ruotsalainen, mutta meillä Suomessa kotimaisen musiikin osuus on myynnistä yli puolet. Hyvä kotimainen musiikki onkin ollut nostamassa muutoin alenevia myyntilukuja.

(MTV3)

(45 minuuttia 15.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat