Mainos

Suomessa jauhettiin purkkaa jo 5000 vuotta sitten

Brittiläinen arkeologian opiskelija Sarah Pickin (kuvassa) löysi Yli-Iin kunnasta koivuntuohitervasta valmistetun purukumin, jonka uskotaan olevan yli 5000 vuotta vanha.

Brittiläinen arkeologian opiskelija on löytänyt Suomesta Iijoen varrelta yli 5000 vuotta vanhan purukumin. Purukumi löytyi Yli-Iin kunnasta, jossa 23-vuotias Sarah Pickin osallistui arkeologisen toimintakeskuksen Kierikkikeskuksen vapaaehtoisohjelmaan.

Kierikkikeskuksen kaivauksilta tehty purukumilöydös on arkeologi Sami Viljanmaan mukaan erittäin harvinainen.

Noin 5500-6000 vuotta vanhalle purukumille ei Viljanmaan mukaan tehdä radiohiiliajoitusta.

- Se tuhoaisi purukumin, eikä ajoituksen tekemisellä saataisi uutta tietoa, kesällä kaivauksilla työskennellyt Viljamaa kertoo.

Löydetty purukumipala on tavallisen purukumin kokoinen ja väriltään musta. Viljanmaa ei ole täysin varma löydöksen käyttötarkoituksesta.

- Onko pureskeltu nautinnon hakemiseksi, vai onko haluttu muovata tuohitervapalaa oikeaan muotoon jatkokäyttöä varten, hän pohtii.

Toisin kuin BBC:n uutisessa väitettiin, Kierikistä löydetyssä purukumissa ei näy hampaanjälkiä. Toisinaan purukumilöydöksissä voi nähdä hampaanjäljet.

Yli-Iistä löytynyt 5000 vuotta vanha koivuntuohitervapurukumi

Kivikaudella koivuntuohitervaa käytettiin ientulehdusten hoitoon sen sisältämän karbolihapon antiseptisyyden takia, mutta aine toimi myös liimana, jolla korjattiin astioita.

Sami Viljanmaa arvelee, että purukumilöytöä voi käydä ihailemassa Kierikissä vielä tämän syksyn aikana.

Tänä kesänä Kierikissä kaivettiin maan uumenista myös kaksi harvinaista Baltian suunnalta peräisin olevaa meripihkakorua, jotka ovat noin 6000 vuoden takaa.

Uusia löytöjä Kierikistä ei ole enää odotettavissa tältä kesältä, sillä kaivaukset siellä lopetettiin eilen.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.