Suomessa etsitään keinoja sopeutua ilmastonmuutokseen

Suomessa suunnitellaan ensi kertaa, miten eri toimialoilla voidaan sopeutua ilmastonmuutokseen. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden aikana.

Asiantuntijaryhmää vetävä Heikki Granlund maa- ja metsätalousministeriöstä arvioi, ettei sopeutuminen edellytä radikaaleja yksittäisiä toimia. Esimerkiksi matkailuyrityksillä uskotaan olevan riittävästi aikaa sopeutua säiden odotettavissa oleviin muutoksiin, kuten lumipeitteisen ajan lyhenemiseen.

-Suunta näyttää olevan se, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen täytyy ottaa osaksi toimialojen normaalia suunnittelua ja muuta toimintaa, Granlund kertoo työryhmän työstä.

Myös yleisten valmiuksien kasvattamista pidetään työryhmässä tärkeänä.

-Heinäkuun sateet oli hyvä esimerkki siitä, millaista säätä tulevaisuudessa on entistä useammin odotettavissa. Silloin on mietittävä, miten valmiusjärjestelmiä on kehitettävä.

Ilmastonmuutoksen sopeutuminen on todennäköisesti otettava huomioon myös Suomen kehitysyhteistyössä, koska ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdentuvat ennen kaikkea kehitysmaihin.

Sopeutumista pohtivien asiantuntijoiden tähtäin on pitkä, 80 vuotta. He pohtivat myös "pikaisia" toimia eli toimia, joita tarvitaan lähimmän viiden vuoden aikana.

Tieliikenteen ennakoitavuus heikkenee

Jo nyt pystytään ennakoimaan osapuilleen olosuhteet, joihin esimerkiksi maa- ja metsätalous, liikenne, energiantuotanto, rakentaminen, ja matkailu joutuvat sopeutumaan. Maa- ja metsätaloudessa on otettava huomioon, että ilmaston lämpeneminen lisää kasvua, mutta myös tuholaisten ja tautien riskiä.

Metsätaloudessa on myös sopeuduttava puulajisuhteiden muuttumiseen, ja maataloudessa on varauduttava sadon laadun heikkenemiseen. Maailmanlaajuiset, ilmastonmuutoksen aiheuttamat maataloustuotannon häiriöt heijastuvat myös Suomeen.

Tieliikenteessä olosuhteiden ennakoituvuus heikkenee tulevaisuudessa, mikä tietää onnettomuusriskien kasvua. Energian tarve lämmityksessä vähenee, mutta sen sijaan energiaa tarvitaan aiempaa enemmän ilmastointiin. Ennakoitu sadannan kasvu hyödyttää vesivoiman tuotantoa, mutta toisaalta sadannan vaikutukset eri puolilla maata poikkeavat toisistaan.

Ilmaston ääri-ilmiöiden, kuten tulvien ja myrskyjen povattu yleistyminen heijastuu ennen pitkään maan käytön suunnitteluun ja rakennussäädöksiin.

Työryhmä päivittää selvityksessä tiedot siitä, miten ilmastonmuutos näkyy Suomessa. Granlund korostaa, että ilmastonmuutoksen tutkimusta on edelleen panostettava, koska koska epävarmuudet ovat edelleen merkittäviä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat