Mainos

Suomessa ensimmäinen todennäköinen sars-tapaus

Suomesta on löytynyt ensimmäinen todennäköiseksi luokiteltu sars-keuhkokuumetapaus.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettavana nuori suomalainen mies, joka on saanut oireet palattuaan Kanadasta Torontosta viime kuun lopulla. Hän palasi matkalta 29.4 ja hakeutui oireiden vuoksi hoitoon TYKS:iin seuraavana päivänä.

Tänään valmistunut sars-testi oli negatiivinen, mutta tapaus luokitellaan edelleen todennäköiseksi ja potilas pidetään eristettynä. Varmempaa tietoa asiasta saadaan, kun vasta-ainetesti valmistuu kolmen viikon kuluttua.

Johtajaylilääkäri Turkka Tunturi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että potilaalta on löydetty röntgenkuvauksessa epäilyttävä löydös.

-Hänen oireensa ja muut löydökset täyttävät kriteerit, joiden mukaan häntä pidetään todennäköisenä sars-tapauksena. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on ollut paikassa, jossa on voinut saada tartunnan. Hänellä on myös ollut kuume ja hengitystieoireita. Lisäksi hänellä on ollut keuhkoröntgenkuvauksessa tietynlainen löydös, kertoo Tunturi.

-Meillä on ohjeiden mukaiset varotoimet, eli potilas on täysin eristetyssä tilassa, jossa on erillinen ilmastointi ja hoitohenkilökunta. Kun he käyvät huoneessa, on heillä päällään suojavaatteet ja hengityssuojaimet, kertoo johtajaylilääkäri Tunturi käytännön järjestelyistä.

Suomessa on tähän mennessä ollut kaikkiaan 20 sars-epäilyä, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen todennäköiseksi luokiteltu tapaus.

TYKS kertoo asiasta lisää tiedotustilaisuudessa kello 15.

Toronto länsimaiden ainoa sars-alue

Sars-kuume ei ole missään muussa länsimaassa levinnyt toistaiseksi niin laajalle kuin Kanadassa. Sarsin vuoksi Maailman terveysjärjestö WHO antoi 23. huhtikuuta kehotuksen välttää matkustamista Torontoon, joka on Ontarion provinssin pääkaupunki.

Vappuaattona WHO kumosi kuitenkin suosituksen neuvoteltuaan Genevessä kanadalaisen viranomaisen kanssa. Tänään WHO:n pääjohtaja Gro Harlem Bruntland arvioi, että sars-kuumeen leviäminen on jo pysähtymässä Kanadassa. Sars-kuume alkoi levitä Kanadassa, kun Hongkongista palannut 78-vuotias nainen kuoli tautiin 5. maaliskuuta kodissaan Torontossa. Hän oli asunut Hongkongin-matkansa aikana samassa Metropole-hotellissa, jossa taudin levittäjäksi uskottu, Guangdongista palannut kiinalaisprofessorikin.

Noin viikon kuluttua naisen kuolemasta hänen 44-vuotias poikansa kuoli sars-kuumeeseen Scarborough Gracen sairaalassa Torontossa. Poika oli etsiytynyt pari päivää äitinsä kuoleman jälkeen hoitoon ja tartuttanut tietämättään useita sairaalatyöntekijöitä ja potilaita. Noin viikon kuluttua pojan kuolemasta sars-tautiin kuoli miespotilas, joka oli jakanut hänen kanssaan saman sairaalahuoneen Torontossa.

Maaliskuun lopussa sars-kuumeeseen epäiltiin sairastuneen jo noin sata ihmistä Kanadassa. Huhtikuun lopussa kuolleita oli 21 ja sairastuneita kolmisensataa. Toronton viranomaiset vakuuttivat viimeksi viikko sitten, että sars-tapaukset ovat rajoittuneet pääosin terveydenhoitohenkilökuntaan ja tartunnan saaneiden omaisiin. Sairaaloita onkin eristetty tartunnan pelossa, mutta varotoimenpiteitä on ulotettu muuallekin.

Esimerkiksi huhtikuun puolivälissä viranomaiset määräsivät 500 Filippiineiltä lähtöisin olevaa katolisen karismaattisen liikkeen jäsentä pysymään kotonaan, kun 29:llä liikkeeseen kuuluvalla epäiltiin olevan sars-kuume.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 06.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.