Mainos

Suomessa ei ole maan tapaa, toteaa pakolaisneuvonnan lakimies

Maassa maan tavalla, näinhän se sanonta menee. Asia nousee usein esiin myös maahanmuuttokeskusteluissa pohdittaessa, tuleeko maahanmuuttajien mukautua mukisematta uuden asuinmaansa maan tapoihin.

Pakolaisneuvonta ry:n lakimies Husein Muhammedin mukaan Suomessa ei ole kuitenkaan mitään yksiselitteistä maan tapaa, jota voisi seurata.

- Pidän itsestään selvänä, että Suomen lakia tulee kaikkien noudattaa ja maahanmuuttajien opiskella Suomen kieli. Mutta mielestäni yhteistä maan tapaa, jota pitäisi noudattaa, ei ole olemassakaan, Muhammed toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Muhammed kaipaakin maahanmuuttokeskusteluun realismia idealismin tai hysterian sijaan. Muhammedin mukaan parhaiten tämä toteutuisi ottamalla maahanmuuttajat keskusteluun mukaan. Asioista tulisi puhua myös huomattavasti konkreettisemmin.

- Maahanmuuttajat kaipaavat keskustelua hyvin arkisista asioista, kuten kielenopiskelusta, tietojen saamisesta tai perehdyttämisestä suomalaiseen kulttuuriin.

Muhammed näkee, että maahanmuuttajia pelotellaan turhaan esimerkiksi Suomen kielen vaikeudella

- Suomi on vaikea kieli, mutta helppoa kieltä ei olekaan. Ja jos ei aloita suomen kielen opiskelua heti, eikä ole kiinnostunut opiskelemaan sitä, niin pitää varautua siihen, että marginalisoituu.

Muhammed pitää hyvänä asiana sitä, jos maahanmuutto nousee tärkeäksi teemaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Hän näkee myös, että maahanmuuttohallintoon tarvitaan lisää maahanmuuttajia.

- Mielestäni maahanmuutosta pitää puhua ja mielellään jo ennen vaaleja. Mitä enemmän ja monipuolisemmin siitä puhutaan, niin sitä helpommin vältetään ylilyöntejä.

Katso Pakolaisneuvonnan lakimiehen Husein Muhammedin haastattelu (Huomenta Suomi 18.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.