Suomessa asuva toisinajattelija: Demokratia kuollut sukupuuttoon Venäjällä

Toisinajattelijoiden kohtelu Venäjällä huononee koko ajan, sanoo Suomessa asuva venäläinen kirjailija-toimittaja Oksana Tšelyševa.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin hallinnon aikana toisinajattelijoita kohtaa myös yhä kasvava mielivalta.

Oksana Tšelyševa jäi Helsinkiin työmatkaltaan kuusi vuotta sitten, kun kotiinpaluusta Venäjälle oli tullut toimittajalle hengenvaarallista.

Etätyö ihmisoikeuksien puolesta on jatkunut, mutta näkymät naapurissa hätkähdyttävät.

– Vuonna 2013 Venäjä on maa, jossa demokratia on kuollut sukupuuttoon. Tämä ei ole liioittelua, se on todellisuutta.

Vaikka oppositio ei ole vahva eikä yhtenäinen - eikä siksi suuri haastaja nykyjohdolle - virallinen Venäjä jakaa syytteitä ääritoiminnasta yksittäisille toisinajattelijoille hyvinkin helposti. Siihen riittää kirjan kansien kiihottavaksi nähdyt värit.

– Ilman muuta se muuttuu pahemmaksi. Ei ole kyse vain siitä, että se muuttuu pahemmaksi, se muuttuu myös absurdimmaksi. Me emme ymmärrä heidän logiikkaansa.

Voisiko ylireagointi olla merkki vallan menettämisen pelosta?

– Ei nykyjohto ole menettämässä valtaansa - toki heillä on vielä valtaa. Mutta tämä on vahva merkki siitä, että he ovat peloissaan.

Kirjailijan näkemys presidentti Putinin hallinnosta on synkkä.

– Venäjä on kuilun partaalla. Henkilökohtaisesti pidän Putinin hallintoa Venäjän vihollisena. Sen toiminta on Venäjän etujen vastaista - jopa poliittisten etujen vastaista. Pelkään, että luvassa on lisää sotilaallisia alueellisia selkkauksia ja että Venäjä alkaa alueellisesti hajota.

Tšelyševa on juuri palannut Hollannista, jossa menehtyi yksi Venäjän opposition edustaja. 36-vuotias Alexander Dolomatov tiettävästi tappoi itsensä Rotterdamin pakolaiskeskuksessa, kun hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin. Kuolemasta vaaditaan perusteellista tutkintaa.

– Jo se, että hänen täytyi lähteä Venäjältä hakemaan turvapaikkaa osoittaa, että hän ei nähnyt tulevaisuutta Venäjällä.

Tšelyševa muistuttaa myös, ettei julkisuuskaan suojele - se ei suojellut hänen ystäväänsä ja kollegaansa murhattua Anna Politkovskajaa eikä esimerkiksi punk-ryhmä Pussy Riotia, joka sai raskaat tuomiot julkisuudestaan huolimatta.

– En usko, että kansainvälinen näkyvyys ja julkisuus rakentavat jonkinlaisen suojakilven ympärilleni. Minun on pakko muistaa, että kollegani Annakin todella uskoi niin. Hän oli kuitenkin väärässä.

Oksana Tšelyševan omaelämänkerrallinen kirja "He seurasivat minua" julkaistiin tänään.

Lue myös:

    Uusimmat