Suomessa aloitettiin vinyylilevyjen valmistus lähes 30 vuoden tauon jälkeen – katso videolta, miten muovirakeesta puristetaan LP-levy

Helsingin levypuristamo aloitti vinyylien puristamisen liki 30 vuoden tauon jälkeen – katso, miten vinyylilevy valmistuu 3:13
Katso video: Näin valmistetaan vinyylilevy!

Helsingin levypuristamo Oy luovutti ensimmäiset Suomessa valmistetut vinyylilevynsä ystävänpäivänä, 14. helmikuuta tällä viikolla. Viimeksi Suomessa valmistettuja vinyylilevyjä oli saatavilla vuonna 1995.

Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Helsingin levypuristamolla. Katso yllä olevalta videolta, miten vinyylilevy valmistuu!

Yrityksen toimitusjohtaja Lupu Pitkänen on helpottunut, kun ensimmäiset levyt pääsivät matkaan asiakkaalle. Levypuristamon perustaminen on ollut hänelle pitkäaikainen haave, sillä hän on tehnyt itsekin musiikkia jo 90-luvulla, jonka halusi ikuistaa vinyylille. Tuolloin Suomessa ei enää vinyylejä valmistettu.

– Siinä vaiheessa ne piti tehdä ulkomailla. Siitä lähtien olen miettinyt, että olisi kiva, kun niitä voisi tehdä kotimaassa. Muutama vuosi sitten tuli kuitenkin mahdollisuus perustaa tehdas tänne, Pitkänen sanoo.

Puristamon perustaminen on ollut pitkä projekti. Yritys oli alun perin vuokrannut tilat Helsingin Konepajan alueelta. Saneeraussuunnitelmat oli jo tehty, mutta omistajien vaihtuminen pisti kapuloita rattaisiin.

– Silloin oltiin hetken aikaa tyhjän päällä.

Uusi tila löytyi Helsingin Kyläsaaresta ja tehdas saatiin pystyyn nopealla aikataululla viime syksyn aikana.

Vinyylien myynti kasvussa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Pitkäsen mukaan vinyylien merkitys musiikkimaailmassa on tehnyt nousuaan uudestaan muutaman viime vuoden aikana. CD-levyjen hän uumoilee katoavan markkinoilta tulevaisuudessa.

– Vaikka musiikki julkaistaan yleensä digitaalisissa streaming-palveluissa, ihmiset kaipaavat jotain fyysistä ja näyttävää versiota musiikista, jota voi myydä myös keikoilla ja keräillä.

Formaattina vinyyli on vanha, ja Pitkänen uumoilee sille vielä tulevaisuudessakin pitkää ikää.

– Ajattelemme, ettei se menekään pois. Perinteisellä äänilevyllä ollaan osana pidempää jatkumoa musiikin historiassa, siinä on jatkuvuutta.

Katso alta koko vinyylejä koskeva osio Viiden jälkeen -ohjelmasta – vierailimme myös legendaarisessa Black & White Records -levykaupassa Helsingissä!

LP-levyt menevät edelleen kaupaksi – Suomessa aloitettiin vinyylien valmistus liki 30 vuoden tauon jälkeen 8:16


Lue myös:

    Uusimmat