Näillä vanhoilla levyillä lyöt rahoiksi, jos ne sattuvat löytymään omasta tai mummon hyllystä

Miltä näyttää Viiden jälkeen -duon iskelmä- rap-, tai hevilevy? 1:29
Tältä näyttäisi yllättävän Viiden jälkeen -duon levynkansitaide.

Nykynuorisolla ei ole aavistustakaan minkälaisia tunnemuistoja liittyy esimerkiksi c-kasetin kelaamiseen, cd-levyjen kansien epätoivoisiin korjausyrityksiin tai sitten vinyylilevyjen kansitaiteen ihailuun. Tietyissä piireissä vinyylilevyt ovat säilyttäneet suosionsa – niitä kerätä edelleen ja osa levyistä on rahallisestikin arvokkaita. 

Jos ullakolta löytyy läjä lp-levyjä, niin niitä ei missään nimessä kannata kärrätä sekajätelaatikkoon. Joukossa saattaa hyvinkin olla arvotavaraa.

Vinyyli- tai lp-levyjen kaupallinen kulta-aika ajoittuu karkeasti 1950-luvulta 1980-luvun loppuun. Tämän jälkeen johtavaksi formaatiksi kohosi levy-yhtiöiden aloitteesta cd-levy.

Tätä nykyä musiikkia kulutetaan pääasiallisesti erilaisten suoratoistopalveluiden kautta, eikä kuluttaja osta enää juurikaan fyysisiä äänitteitä.

Alan harrastajat ja keräilijät voivat kuitenkin maksaa tuhansiakin euroja hyväkuntoisesta ja harvinaisesta vinyylilevystä.

Maku vaihtelee

Kari Nissin perustama Keltainen jäänsärkijä myy uusia ja käytettyjä levyjä.

Nissi on kumppaneineen pyörittänyt musiikkiäänitteiden kivijalkakauppaa Helsingissä 1980-luvun lopusta asti. Vuodesta 1993 asti levykauppa on sijainnut legendaarisen Tavastia-klubin vieressä.

Levykauppiaan mukaan vinyylilevyt käyvät edelleen kaupaksi, joskin kuluttajien maku vaihtelee.

Tällä hetkellä esimerkiksi raskaamman musiikin eli heavyn ja sen eri alatyylien levyt ovat todella kysyttyjä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Harvinaisempiakin arvokappaleita tarjotaan silloin tällöin levykaupalle.

– Kyllä se pääpaino on niin sanotuissa normaaleissa käyttölevyissä. Mutta jos tarjolle tulee vähänkään isompi kasa levyjä, niin siellä saattaa olla joku harvinaisempikin levy joukossa. Aikaa on kulunut ja moni 1980- ja 1990-luvun alun levy voi olla hyvinkin harvinainen vinyylinä, Nissi kertoo.

Vinyylin arvoon vaikuttaa tietenkin se, kuinka haluttu se on milläkin hetkellä, mutta myös vinyylin ja sitä ympäröivien kansien kunto vaikuttaa hintaan.

– 10–15 euroa on normaalin käytetyn levyn hinta. Mutta helposti nykyään hinta voi olla 50, 100 tai 150 euroa. Mitään listahintaa niille ei ole, mutta kyllä ihmiset ovat valmiita maksamaan kolminumeroisia, jossakin kohtaa jopa nelinumeroisia summia.

Vinyylien kysyntä riippuu myös ikäpolvien kehityksestä.

– Kyllä 1950–60 -lukujen levyjen kysyntä rupeaa olemaan jo aika pientä. Sitten kun tullaan 1980-luvun, tai 1990- ja 2000-lukujen alkuun, niin hakijoita onkin sitten jo todella paljon.

Tyylilajeista halutuimpia ovat Nissin mukaan punk-, heavy-, jazz-, soul-, funk- ja rap-levyt.

Alla Kari Nissin tärpit tämän hetken arvolevyihin:

Fantasia: Fantasia – pietarsaarelaisen jazzrock-yhtyeen ainoaksi jäänyt levy vuodelta 1975.

– Priimakuntoisena noin 200–250 euroa. Lämpimästi suosittelemme tätä levyä.

Ian Carr: Belladonna – brittiläisen jazzmuusikko Ian Carrin funkahtava jazz-rock -levy vuodelta 1972.

– Tämän hinta on noin 200–250 euroa. Hänellä on arvokkaita levyjä muitakin todella paljon. Jos sieltä mummon ullakolta löytyy kuitenkin Carrin levy, jonka takakannessa on ”Vertigo” -logo [brittiläinen levy-yhtiö], eli ne ovat osa tiettyä sarjaa, niin tuolla logolla kalleimmat levyt ovat jo nelinumeroisia, Nissi taustoittaa.

Soulset / Edward Vesala Jazz Band: Nykysuomalaista 

– Kotimaisen jazzin levyt sieltä noin 1960–70 -luvuilta ovat todella haluttuja. Tämän kyseisen levyn alkuperäisenä kun tuo levykauppaan, niin siitä saa suunnilleen sen 150 euroa.

– Suomalainen jazz ei kalpene minkään maan jazzlevyn rinnalla, Nissi kehuu.

Bathory: Bathory– ruotsalaisen black metal -yhtye Bathorin samannimisen levyn vuodelta 1984 sanotaan olevan ensimmäinen tyylilajinsa levytys.

– Keltaisella ”päkäpässin” kannella hinta on tänä päivänä kahden tonnin molemmin puolin. Muualla tästä on saatettu pyytää jopa 2700 euroa kalleimmillaan, mutta Suomi on sen verran pikkuinen maa, että meiltä saisi ehkä 1500 euroa. 

Dissection: Storm of the Light’s Bane– legendaarisen Nuclear Blast -levy-yhtiön vuonna 1995 julkaisema toinen studioalbumi ruotsalaiselta black metal -yhtye Dissectionilta.

– Omassa musiikillisessä genressään aivan jäätävän hyvä. Myynnit huippukuntoisissa yksilöissä ovat olleet plus-miinus 1000 euroa.

Katso alla olevalta videolta koko Kari Nissin haastattelu sekä lukuisille suomalaisille huippuartisteille levynkansia suunnitelleen Jussi Karjalaisen mietteitä hyvästä kansitaiteesta.

Monen levyhyllyssä voi olla mojova pesämuna – mistä älppäreistä maksetaan paljon? 9:37

 

Lue myös:

    Uusimmat