Ketkä ostavat vielä levyjä ja mikä nyt myy? MTV vieraili 25 vuotta toimineessa levykaupassa

10:47
Ketkä levyjä vielä ostavat ja mikä nyt myy? Vastausta haetaan 25 vuotta toimineesta Levykauppa Äx:stä.

Vaikka suoratoistopalvelut jylläävät musiikinkuuntelussa, lp- ja cd-levyt pitävät yhä sitkeästi pintansa.

Asian vahvistaa MTV Uutiset Livelle Levykauppa Äxän myyjä Masi Hukari. Yrityksessä 11 vuotta työskennellyt Hukari on nähnyt lp-levyn tekevän jo vuosikymmenen ajan uutta nousua.

Lp-levyjen ostajat ovat ihmistyypiltään laidasta laitaan, ikähaitarikin on hyvin laaja.

– On ollut ilo huomata muutaman viime vuoden aikana, että nuoriso on löytänyt tiensä takaisin levykauppaan, Hukari sanoo.

Hukarin havaintojen mukaan keski-ikään ehtineet ostavat enemmän keräilylevyjä, mutta nuorempi polvii hankkii hyllyynsä trendikästä musiikkia. Lajityypeistä kaikki tekevät hyvin kauppansa, joskin erityisessä suosiossa on hevi-, proge- ja pop-musiikki.

– Viime vuonna varmaan Harry Styles oli pop-puolella suosittu, Hukari kertoo.

Keskimääräinen levyostos Äxän Helsingin Kampin myymälässä on 2–3 vinyyliä kerralla. Moni haluaa hankkia juuri tietyn levyn illaksi tai viikonlopuksi.

– Vinyylilevyn kuunteleminen on kuitenkin immersiivinen kokemus. Otat sen fyysisesti käteen ja hiplaat sitä ja osallistut prosessiin enemmän kuin, että laitat Spottarista pyörimään jonkun levyn, Hukari toteaa.

25 vuotta Äxää

Levykauppa Äx on saanut täyteen 25 toimintavuotta, mikä on hyvä suoritus suoratoistopalveluiden aikakautena. Kaikkiaan Äxän myymälöitä on kahdeksan ympäri Suomea.

Yrityksen toimitusjohtaja Jyri Lipponen kertoo, että musiikin suoratoistoilmiö oikeastaan loi mahdollisuudet Äxän menestykselle. Yritys sai markkinaa haltuun ja konsepti alkoi toimimaan paremmin.

– Ennen kuin digimusiikki tuli, me olimme ihan hirvittävän pieniä. Vuonna 2008 aloimme toden teolla laajentumaan, ja aukaisimme Helsinkiin myymälän.

– Se oli itseasiassa samaan aikaan, kun Spotify lanseerasi itsensä Ruotsiin.

Alan tulevaisuus näyttää Lipposen arvion mukaan hyvältä, vaikka hän ei lähdekään ennustamaan erityisen suurta nousua tulevaksi lähiaikoina. Syynä siihen on vallitseva maailmantilanne inflaatioineen ja energiakriiseineen. Lipponen kuitenkin uskoo alan nousun tulevan lähivuosina. Fyysisiä levyjä tehdään paljon, ja artistit julkaisevat ahkerasti uutta musiikkia.

– Ulkomailla vinyyliä kysytään ihan mielettömissä mitoissa, ja Suomeen asiat tulevat yleensä muutaman vuoden viiveellä.

Lipponen antaa kiitosta Äxän työntekijöille.

– Olemme löytäneet ihan superhyvää porukkaa meille töihin. Se on mahdollistanut kasvamisen ja samaan aikaan paremmaksi tulemisen.

Katso videoartikkelista Liven vierailu levykauppaan, mahtoiko toimittaja löytää omia suosikkejaan?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja