Mainos

Suomenlinnassa juhlittiin ja pamautettiin tykillä

250 vuotta vanhaa Suomenlinnaa on juhlittu aamusta asti tykein, puhein ja seppelein. Linnoitus sai tänään myös oman juhlarahan.

Aamupäivän ohjelmaan kuuluivat lipunnosto kunnialaukausten kera, paraatikatselmus linnan pihalla, seppeleiden lasku linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin haudalle sekä Suomenlinnan Rannikkorykmentin alusten ohimarssi Kustaanmiekalla.

Pääministeri Paavo Lipponen totesi Suomenlinnan 250-vuotisjuhlassa, että vakaa rauhantila edellyttää taloudellista yhteistyötä ja kulttuurien vuorovaikutusta. Lipposen mukaan linnoituksen historiaan tutustuminen auttaa näkemään tämän. Lipponen nimitti 90-lukua Euroopan suureksi vuosikymmeneksi ja sanoi Itä-Euroopan valtiollisten murrosten avanneen uuden aikakauden muullekin Euroopalle.

Hopeinen juhlaraha laskettiin liikenteeseen

Suomenlinnan 250-vuotisjuhlan kunniaksi on lyöty hopeinen juhlaraha, jonka on suunnitellut taiteilija Harri Ojala. Rahapaja laski rahan liikkeeseen tänään. Rahan tunnuspuolella on kuvattuna 1700-luvun purjealus Kuninkaanportin edustalla. Arvopuolen kuviona taas on näkymä Tykistölahdelle, jossa ovat Suomenlinnan kirkko, silta ja rantavarustukset. Juhlarahan nimellisarvo on 100 markkaa. Normaalin lyöntilaatuisen rahan myyntihinta on 145 markkaa ja erikoiskiiltävän proof-laatuisen 255 markkaa.

Suomenlinna liitettiin vuonna -91 Unescon maailmanperintöluetteloon. Saareen käy vuosittain tutustumassa yli puoli miljoonaa matkailijaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.