Mainos

Suomenlahdella paikoin runsaasti sinilevää

Runsaasti sinilevää esiintyy mm. Hankoniemen saaristossa. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää juoma- tai löylyvetenä. Uimista runsaasti sinileväisessä järvessä tulee myös välttää. Erityisesti lapsia eikä kotieläimiä pidä päästää veteen.

Sinilevätilanne Suomen merialueilla vaihtelee suuresti. Suomenlahden läntisellä rannikolla, erityisesti Hankoniemen saaristossa esiintyy paikoin runsaasti sinilevää, kertoo ympäristökeskuksen ja Merentutkimuslaitoksen leväselvitys.

Myös Porkkalan ja Porvoon välisellä merialueella on runsaasti levää. Ulappa-alueella on vähäisiä ja hajanaisia leväkukintoja. Ahvenanmerellä ja Saaristomerellä on siellä täällä runsaasti leväkukintoja, joissa esiintyy myrkyllistä Nodularia-sinilevää.

Järvissä sinilevää on havaittu erittäin runsaasti Köyliönjärven Yttilänotsassa, Maarian altaassa Turussa sekä Kuivajärvessä Suomussalmella. Sisävesien valtakunnalliseen seurantaan kuuluvista 260 havaintopaikasta sinilevää on havaittu runsaasti 15 järvessä. Sinilevän määrä saattaa kuitenkin vaihdella järvessä suuresti.

Vähäisen sinilevän tunnistaa vedessä pieninä vihreinä hippusina tai murusina. Runsas sinilevä samentaa veden ja muodostaa veden pinnalle maalimaisia juovia. Levä saattaa myös kerääntyä rannalle vihertävänä massana.

Sinileväistä vettä ei pidä käyttää juoma- tai löylyvetenä. Uimista runsaasti sinileväisessä järvessä tulee myös välttää. Erityisesti lapsia eikä kotieläimiä pidä päästää veteen.

Sinilevät saattavat aiheuttaa uimarille iho-oireita ja nieltynä myrkytysoireita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.