Suomen Vuokranantajat ry tyytymätön kehysriiheen – nousevatko vuokrat?

Asuntoministeri Kiuru lupasi kehysriihessä laajan asuntopoliittisen paketin. Lupaus ei toteutunut vieläkään koko vuokra-asuntomarkkinan näkökulmasta. Suomen Vuokranantajat ry vaatiikin, että hallitus antaa selkeän vastauksen siihen, halutaanko yksityistä vuokra-asuntokantaa lainkaan vai halutaanko se ajaa alas.

Suomen Vuokranantajat ry toteaa sivuillaan, ettei kehysriihessä huomioitu yksityistä vuokra-asuntokantaa laisinkaan. Tämä voi merkitä vain sitä, että vuokrat tulevat nousemaan. Vuokratasoihin vaikuttaa kokonaisvuokra-asuntokanta. Jos yksityinen vuokra-asuntokanta vähenee, paine tuettua kantaa kohtaan kovenee. Vaikka vuokratasoon vaikuttaa moni asia, on suuri merkitys kuitenkin kysynnän ja tarjonnan tasapainolla. Vuokra-asuntopula nostaa vuokria.

Myös muut kehysriihen asuntopoliittiset ratkaisut vaikuttavat vuokria nostavasti.

– Kukaan ei voi kuvitella, etteikö kiinteistöveron, sähköveron ja pääomatuloveroveron 32 prosentin rajan kiristys valuisi ajan mittaan vuokriin, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Kehysriihen tavoite oli saada lisää verotuloja valtion velkaantumisen estämiseksi. Lopputuloksena luvattu asuntopoliittinen paketti kuitenkin vain syö valtion tuloja, kun yksityinen vuokra-asuntokanta taas lisäisi niitä. Yksityisiä vuokranantajia kannustamalla oltaisiin Suomen Vuokranantajien mukaan saatu kaivattuja verotuloja ja samalla kasvukeskukset olisivat saaneet kaivattuja vuokra-asuntoja.

Suomen Vuokranantajat on vaatinut yksityisille vuokranantajille pääomatuloveroprosentin laskua yhteistöveron tasolle silloin, kun sijoitetaan vuokrauskäyttöön tulevaan uudiskohteeseen. Tämä toisi 20 prosentin verokannalla valtiolle 10,4 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Vaikka vaatimus on ollut verokantaa laskeva, se on merkittävästi verotuloja lisäävä.

LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja