Mainos

Suomen varapääjohtajan paikka EIP:ssa varmistui

Suomen varapääjohtajan paikka Euroopan investointipankissa (EIP) on käytännössä varmistunut. Asia varmistui, kun EU:n talousministerit käsittelivät pankin hallinnon uudistusta. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

-Nimitys tehdään todennäköisesti joskus keväällä, Niinistö sanoi Brysselissä. Niinistöä itseään on spekuloitu paikalle erityisesti sen jälkeen, kun hän ilmoitti jättävänsä eduskunnan. Niinistö ei edelleenkään halunnut kommentoida aikeitaan, mutta osoitti laajaa perehtyneisyyttä EIP:n toimintaan.

-Näyttää siltä, että aiemmasta rakenteesta pidetään kiinni. Sen lisäksi johtokuntaan tulee yksi paikka lisää, Niinistö sanoi.

Itävalta, Suomi ja Ruotsi saivat EU:hun liittyessään 1995 pankkiin yhteisen varapääjohtajuuden. Ensin tehtävässä oli ruotsalainen Claes de Neergaard. Sitten vuoroon tuli itävaltalainen Ewald Nowotny. Nowotny on ollut toimessa kolme vuotta. Maakolmikko sopi vuorottelun pituudeksi neljä vuotta, joten paikka avautuu Suomelle syyskuun alussa 2003.

Ajatuksena on, että EU:hun liittyvät 10 jäsenmaata saisivat ensin yhden yhteisen paikan. Laajentumisen jälkeen mandaatit jaetaan uudelleen. Alustavasti on kaavailtu, että Suomen ryhmään liittyvät ainakin Baltian maat mahdollisesti vuonna 2007.

-En ole varma olisiko Itävalta enää ryhmässä. Tämä olisi systemaattisesti parempikin ratkaisu, Niinistö arvioi.

Teoriassa on mahdollista, että uudet jäsenmaat vaatisivat itselleen lisäpaikkaa ja se vaikuttaisi Suomen varapääjohtajuuteen. Ministeri Niinistö piti tätä kuitenkin epätodennäköisenä. Kahdeksanjäsenistä EIP:n johtokuntaa vetää pääjohtaja Philippe Maystadt, pitkäaikainen Belgian valtiovarainministeri.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.