Suomen talous muita Pohjoismaita heikompi – Kulmuni peräänkuuluttaa uudistusten perään: "Se on se suurin ero meidän ja muiden Pohjoismaiden välillä"

3:13
Valtionvarainministeri Katri Kulmuni kommentoi kansliapäällikkö MArtti Hetemäen raportin antamaa kuvaa lähivuosien tilanteesta tänään MTV Uutisille

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän mukaan Suomella on edessään vähintään 7 miljardin euron suuruinen koronan jälkeinen kulukuuri. Suomen valtiovarainministeri on työryhmän kanssa samaa mieltä: Suuret rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan Suomen talouden tulevaisuus näyttää hankalalta. Hän huomauttaa, että Suomen taloudellisen elinkeinorakenteen tilanne oli jo ennen koronavirusepidemiaakin vaikeampi kuin muilla Pohjoismailla – ja koronavirusepidemia on syventänyt Suomen talousnäkymiä entisestään.

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen raportin mukaan Suomella on edessään vähintään 7 miljardin euron suuruinen koronan jälkeinen kulukuuri. Kulmunin mukaan syksyn budjettiriihi tuleekin olemaan hankala. 

– Kun puhutaan siitä, että vuosikymmenen loppuun mennessä pitäisi kestävyysvajetta kuroa umpeen vähintään seitsemän miljardia, sen kaltaisia menoleikkauksia tai verokiristyksiä voi olla hyvin vaikea tehdä, Kulmuni sanoo Säätytalon portailla MTV Uutisille. 

Tästä syystä uudistuksiin on ryhdyttävä

Kulmunin mukaan talousahdingon helpottamiseksi Suomessa on ryhdyttävä uudistuksiin, joihin muissa Pohjoismaissa on tartuttu jo vuosikymmeniä sitten. Jos uudistuksiin ei ryhdytä, Kulmunin mukaan Suomen työllisyydellä on surkeahko lähitulevaisuus. 

– Se tarkoittaisi leikkauksia ja verokiristyksiä, jotka johtaisivat paitsi näivettymisen tielle työllisyyden, talouden ja yrittäjyyden kannalta, myös kuristumisen tielle ihmisten palveluiden mukaan. 

Työllisuusaste laahaa muiden Pohjoismaiden varjossa

Koronaviruspandemiasta huolimatta Suomen hallitus on edelleen pitänyt kiinni viime vuonna laaditusta hallitusohjelmasta, jonka taloudelliset reunaehdot hahmottuvat syksyn budjettiriihessä. 

– Minä kyllä toivon, että tämä hallitus ja Suomen päättäjät pystyvät tekemään uudistuksia, joilla ihmisiä saadaan töihin, sillä se on se suurin ero meidän ja muiden Pohjoismaiden välillä: työllisyysasteemme laahaa, Kulmuni muotoilee.

Millaisia konkreettisia uudistuksia Suomi Kulmunin mielestä tarvitsee? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja