Pääekonomisti MTV:lle: Kansalaisten tuki Ukrainalle ja Venäjä-pakotteille voivat löystyä, jos suomalaisten toimeentuloa päätetään selvästi heikentää

9:49
Uutisaamu: STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan ennustepäällikkö Päivi Puonti pohtivat talousnäkymiä

Pääekonomisti MTV:lle: Kansalaisten tuki Ukrainalle ja Venäjä-pakotteille voivat löystyä, jos suomalaisten toimeentuloa päätetään selvästi heikentääJos valtio tiukentaa talouskuria tässä maailmantilanteessa, ihmisten selviytymiskyky voi olla koetuksella, arvioi MTV:n Uutisaamussa vieraillut STTK:n talousasiantuntija. Elinkeinoelämän valtuuskunnan ennustepäällikkö varoittaa, että jostain on jo pakko alkaa säästää.

Valtiovarainministeriö julkaisee iltapäivällä virkamiespuheenvuoron, jossa se kertoo siitä, mikä on Suomen valtion taloustilanne ja mitä sille pitäisi tehdä. Sen on arveltu sisältävän uusia tiukennusehdotuksia talouspolitiikkaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestön STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà näkee mahdollisissa tiukennuksia ongelmansa.

– Meillä on energiakriisi päällä, inflaatio laukkaa ja palkkakehitys junnaa. Jos tällaisessa tilanteessa aletaan tehdä erittäin rajuja toimia, jotka heikentävät ihmisten toimeentuloa ja palveluita, siinä voivat olla yhteiskunnan resilienssi ja kestävyys koetuksella. Se voi näkyä myös Ukrainan ja Venäjän vastaisten pakotteiden tuessa, Lainà toteaa MTV:n Uutisaamussa.

– Jos halutaan pitää niistä kiinni, en lähtisi rajuihin tiukennuksiin. Mutta toki julkisen talouden vahvistamista on syytä pohtia.

"Sopeutustoimille ei tunnu olevan koskaan hyvä aika"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan ennustepäällikkö Päivi Puonti arvostelee tällaista näkemystä.

– Sopeutustoimille ei tunnu olevan koskaan hyvä aika. Siksi niitä tarvitaan, että talouspolitiikka ei ole ollut optimaalista. Noususuhdanteessa ei ole tehty sellaista kireää talouspolitiikkaa niin kuin kuuluisi.

Lainà perustelee viime vuosien toimintaa suurilla epävarmuuksilla, jotka ovat heiluttaneet myös taloutta.

– Velkasuhteen kehitystä on ollut vaikeuksia ennustaa jopa yhden vuoden periodilla. Lisäksi kaksi vuotta on jo menty alaspäin velkasuhteessa, eli ollaan jo hyvällä polulla.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Puonti toteaa, että vastaava kehitys ei tule jatkumaan pandemiasta nousun jälkeen.

– Olemme nähneet poikkeuksellista verotulojen kasvua valtiolle, mutta menot ovat kasvaneet vielä nopeammin.

Puonti: Kaikkeen ei ole varaa

Mitä sitten voi tehdä talouden sopeuttamiseksi?

Lainàn mukaan menoja on vaikea enää leikata.

– Esimerkiksi sotepuolella tiedetään, että enemmänkin on paineita ylöspäin. Lisäksi ilmastonmuutos vaatii panostuksia, sanoin puolustus ja energia. Mutta toki löytyy esimerkiksi yritystukia, joista voidaan karsia, Lainà listaa.

Puonti toivoo säästöjä nimenomaan sotepuolelle. 

– Soteuudistusta pitäisi pyrkiä korjaamaan, että sieltä aidosti säästöjä tulisi. 

– Viime kädessä kyse on siitä, millainen julkinen sektori meillä on ja mitkä ovat julkisen sektorin tehtävät, eli mihin meillä on varaa, Puonti tähdentää.

Katso koko keskustelu artikkelin alussa olevalta videolta.

MTV Uutiset Live näyttää kello 14 Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron, jossa käsitellään tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja