Matti Vanhanen kehysriihineuvotteluista: "Se on näkynyt täällä, että meillä on viisi aivan erilaista puoluetta"

5:23
Katso valtiovarainministeri Matti Vanhasen väliaikatunnelmat videolta!

Suomen talouspolitiikan tulevia linjauksia päätetään tänään ja huomenna Helsingin Säätytalolla. Valtiovarainministerin mukaan talouden väliaikaiseen kasvuryöppyyn ei pidä nojata.

Kehysriihineuvottelut ovat alkaneet tänään asiantuntijoiden alustuksilla, ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan varsinaiset neuvottelut ovatkin edessä vasta huomenna.

Hallitus katsoo talouspolitiikassa jo tuleviin vuosiin. Maailmankaupan elpyminen koronan jäljiltä tulee kiihdyttämään Suomenkin talouskasvua, mutta vain väliaikaisena ryöppynä.

– Kansantalouden tasolla uskon, että olemme selviämässä, mutta ongelma on julkistalouden krooninen alijäämä, jota on ollut jo toistakymmentä vuotta, Vanhanen sanoi kehysriihen kahvitauolla.

Korona on lisännyt entisestään Suomen elämistä yli varojensa, ja tämän ongelman ratkaiseksi on Vanhasen mukaan keksittävä keinot.

– Tämä on se iso asia, josta täällä pitää puhua.

"Varoitan nojaamasta tähän kasvuun"

Suomen kansantalous on kasvanut hieman paremmin kuin viime vuoden aikana pahimmillaan odotettiin.

Vanhanen toivoo, että tämä ei saisi hallituspuolueita välttelemään kehysriihessä järeitä talouspolitiikan toimia.

– Se on näkynyt täällä, että meillä on viisi aivan erilaista puoluetta. Meitä sitoo hallitusohjelma, mutta joka puolueella on omat ajatuksensa ja ideansa.

– Sen takia varoitan nojaamasta tähän kasvuun, koska se kasvupyrähdys on osittain massiivisen elvytyksen luoma ja väliaikainen.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko sekä heidän erityisavustajansa ovat käyneet omia kehysriihtä valmistavia neuvottelujaan jo viime viikkoina.

Saavutetuista ratkaisuista ei Vanhasen mukaan voi kertoa vielä mitään.

Saramo: Talous näyttää paremmalta kuin julkisesta keskustelusta voisi luulla

Opetus- ja kulttuuriministeri Jussi Saramo (vas.) oli keskustelujen tauolla varsin positiivinen.

– Näin keväällä, aurinko paistaa, täytyy sanoa että Suomen talouskin näyttää paljon paremmalta kuin voisi jostakin julkisesta keskustelusta luulla, Saramo sanoi.

Hallitus tavoittelee 80 000 uutta lisätyöllistä kuluvan vuosikymmenen aikana.

Kehysriihestä odotetaan päätöksiä työllisyystoimista noin 30 000 työllisen edestä.

– Kyllä meillä hallituksella on minusta aika hyvä viritys työllisyyspolitiikkaan. Kun on puhuttu, saadaanko 80 000 [päätösperäistä työpaikkaa] täyteen, aivan varmasti saadaan, Saramo kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja