Suomen suurimmasta luonnonsuojelurikoksesta vaaditaan jättikorvauksia

Tulli on tutkinut jo vuoden ajan Suomen suurinta luonnonsuojelurikosten sarjaa. Nyt rikosepäily on laajentunut kahteen mieheen ja heitä odottavat satojen tuhansien eurojen korvausvastuut.

Tulli takavarikoi vuosi sitten pohjalaisyrittäjän hallusta noin 10 000 linnunmunaa, jotka olivat kerätty muun muassa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista. Lisäksi takavarikkoon päätyi noin 300 kuollutta lintua, joista osa oli täytetty ja loput olivat pakastettuina tulevaa täyttämistä varten.

Osa linnuista oli Eviran lausunnon mukaan ammuttu.

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkosen mukaan suuri osa munista oli rauhoitettujen lajien munia. Ympäristöministeriö on määrittänyt rauhoitetuille lajeille lajikohtaiset korvausarvot, joiden mukaan mies joutuu maksamaan 600 000 euroa.

– Rikosnimikkeinä esitutkinnassa on ollut luonnonsuojelurikos, metsästysrikos, salakuljetus, veropetos ja ampuma-aserikkomus, Sinkkonen kertoo.

Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan vuodenvaihteessa.

Esitutkinta laajeni

Juttukokonaisuuden esitutkinta on laajentunut myös Etelä-Suomeen. Tulli takavarikoi syyskuussa Uudeltamaalta kotoisin olevan yrittäjän hallusta noin 700 linnunmunaa sekä kuolleita lintuja. Osa takavarikoimatta jääneistä linnuista on täytetty ja myyty eteenpäin.

Mies joutuu maksamaan noin sadantuhannen euron korvaukset. Esitutkinta tämän tapauksen osalta siirtynee syyteharkintaan vuodenvaihteen jälkeen.

Kansainvälinen tutkinta

Suomen tulli on tutkinut rikosvyyhtiä yhdessä Ruotsin poliisin kanssa perustetussa kansainvälisessä tutkintaryhmässä. Lisäksi esitutkintayhteistyötä on tehty Norjan ja Iso-Britannian poliisin kanssa.

– Kaiken kaikkiaan alkuaan Iso-Britanniasta lähtöisin olevassa rikoskokonaisuudessa on takavarikoitu noin 30 000 linnunmunaa, Sinkkonen selvittää.

Suomessa käytössä oleva korvausjärjestelmä rauhoitettujen eläin- ja kasvilajien osalta on poikkeuksellinen ja se on herättänyt laajaa mielenkiintoa kansainvälisesti. Tarkempia selvityksiä korvausjärjestelmän perusteista on Suomesta pyydetty muun muassa Ruotsin ja Iso-Britannian oikeus- ja ympäristöviranomaisten taholta.

Katso Niko Rannan juttu (Seitsemän uutiset 27.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat