Mainos

Suomen somalit seuraavat huolestuneina: Ihmisiä kuolee niin paljon joka päivä

Suomen Somaliliitto seuraa huolestuneena hädän pahenemista Somaliassa. Suomessa asuvat somalit ovat tiiviisti yhteydessä kotimaahansa, ja kertomukset kuivuuden riivaamilta alueilta ovat toinen toistaan ja päivä päivältä järkyttävämpiä.

YK:n mukaan kuivuus on johtanut nälänhätään kahdella kapinallisten hallitsemalla alueella Etelä-Somaliassa. Nälänhätä-määritelmä on harvinainen: se otetaan käyttöön vasta kun alueella asuvien ihmisten tilanne on todella huono.

Avustusjärjestöt arvioivat, että nälänhädästä kärsii kuivuuden vaivaamassa Itä-Afrikassa kymmenen miljoonaa ihmistä. Monet Etelä-Somaliassa asuvat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kuivuutta kävellen.

– He ovat saattaneet kulkea jopa 1200 kilometriä. Heillä ei ole autoja, ei rahaa, ei ruokaa, ei mitään. Tilanne pahenee päivä päivältä. Lapset ja naiset kärsivät tietysti kaikkein eniten tästä tilanteesta. Ihmisiä kuolee niin paljon joka päivä, se on todella surullista, kertoo Suomen Somaliliiton varapuheenjohtaja Abdiaziz Godah.

Kyseessä on pahin kuivuus alueella 60 vuoteen. Useat Kenian puolella sijaitsevalle pakolaisleirille saapuneet ihmiset ovat olleet erittäin huonossa kunnossa. He ovat kertoneet, kuinka he ovat joutuneet jättämään matkan varrelle jopa oma lapsiaan, koska nämä ovat olleet liian heikkoja jatkamaan matkaa.

Etelä-Somaliassa tilannetta pahentaa ääri-islamistinen al-Shabaab-järjestö, joka ei halua ulkomaisia avustusjärjestöjä alueelleen. Järjestön edustajat kiistävät YK:n tiedot nälänhädästä.

– Al-Shabaab-ryhmät eivät halua yhtään ulkomaista järjestöä paikan päälle, eivätkä järjestöt ole uskaltaneet mennä sinne uhkausten takia. Al-Shabaab on vallannut Somalian eteläosat ja jopa pääkaupunki on sen vaikutuksen alla. Al-Shabaab ajattelee, että avustusjärjestöt vakoilevat esimerkiksi Yhdysvaltojen puolesta, Abdiaziz Godah kertoo.

Al-Shabaab on islamistiryhmä, jolla on yhteyksiä muun muassa al-Qaidaan.

Somaliassa kärsittiin viimeksi nälänhädästä 19 vuotta sitten.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.