Mainos

Suomen Pisa-tulokset notkahtivat – "Kaakkois-Aasiassa nuoret lukevat kaikki lomansakin"

12:00

Suomen notkahtaneista Pisa-tuloksista ei pitäisi lannistua, vaan päinvastoin innostua, sanoo koulutustuotteita kehittänyt luova johtaja Saku Tuominen.

Tuoreet Pisa-tulokset kertovat, että Suomen koulutus on yhä hyvällä tasolla, mutta osaaminen on laskenut luonnontieteissä. Lisäksi maakunnat ovat jäämässä pääkaupunkiseudusta jälkeen koulutuksen tasossa.

Saku Tuominen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että suomalainen keskustelu on turhaankin huolestunutta, sillä monet asiat ovat yhä hyvin. Hän muistutti, että Pisa-tutkimuksen kärjessä olevilla aasialaismailla on omat ongelmansa.

– Pisa ei mittaa kovin hyvin henkistä hyvinvointia. Tietyt Kaakkois-Aasian maat pärjäävät Pisassa, mutta siellä nuorten pahoinvointi, jopa itsemurhat, ovat lisääntyneet. Oppilaat opiskelevat siellä kaikki lomansa. Se tuskin on se yhteiskunta, mitä Suomi haluaa.

Tuomisen mielestä koulutuskeskustelu on Suomessa keskittynyt negatiivisiin asioihin.

– Toinen puoli on se, että meillä on huikeat opettajat, jotka tekevät edistyksellisiä asioita. Kaipaisinkin enemmän innostunutta koulukeskustelua siitä kuinka hienoja asioita Suomen kouluissa tapahtuu, ja niitä tapahtuu todella paljon.

– Olen kouluissa puhunut paljon lasten kanssa, ja maahanmuuttajalapsilta kuulen usein, kuinka kiitollisia he ovat koulusta. He sanovat muun muassa että opettajat ovat upeita. Samaa kiitollisuutta ei tule suomalaisilta lapsilta, ja pitäisikin miettiä, miten saataisiin se kiitollisuus, että meillä on yksi maailman hienoimpia koulujärjestelmiä, eikä niin että kaikki lähtee valittamisen kautta.

12:00

Maakunnat jäämässä jälkeen

Pisa-tutkimuksessa kävi ilmi myös, että pääkaupunkiseudun oppilaiden tulokset olivat selvästi muuta maata parempia. Heikoimmat tulokset saatiin Länsi-Suomessa ja Itä-Suomessa.

Opetusneuvos Leena Nissilä sanoo kehityksen olevan monen asian summa.

– Yksi syy on se, että koulutetut vanhemmat kasautuvat pääkaupunkiseudulle, koska täällä on töitä.

Nissilä sanoo varotusvalojen syttyneen Pisa-tutkimuksessa kahden asian suhteen.

– Pisa-tutkimuksessa ei ole niinkään tärkeää verrata meitä muihin maihin, vaan katsoa Suomen osuutta ja siinä varoitusvalo on nyt syttynyt esimerkiksi sukupuolten ja alueellisten erojen suhteen, Nissilä sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.