Suomen päävalmentaja myöntää tehneensä ison riskivalinnan MM-finaaliin: "Kaikkihan sen näki"

Joulukuun kymmenennen vuonna 2023 piti olla suomalaiselle naissalibandylle ikimuistoinen päivä. Sunnuntain finaalipäivä jääkin mieleen, mutta ei taatusti syystä, jonka motivoimana Suomi Singaporen MM-turnauksessa pelasi.

Ruotsi voitti maailmanmestaruuden yhdeksännen kerran peräkkäin kukistettuaan loppuottelussa Suomen 6–4. Lopputulos sinänsä ei vuosia jälkeenpäin soita tiukua päässä, mutta Ruotsin avauserän murskaava 6–0-voitto herättää lajiväessä pitkään häpeän tunteita.

MM-kultaa 22 vuoden tauon jälkeen jahdannut Suomi teki kahdessa jälkimmäisessä erässä parhaansa, vei päätöserän jopa maalein 3–0, mutta Ruotsin voitto ei varsinaisesti ollut hattuna.

– Päällimmäinen tunne on iso pettymys. Ensimmäinen erä oli meiltä uskomattoman surkea. Anteeksiantamaton suoritus, Suomen kapteeni Veera Kauppi kiteytti STT:lle Singaporesta.

Naisten salibandyjoukkueen avauserän romahdus vertautuu arvokisoissa Suomen miesten jääkiekkojoukkueen mahalaskuun Vancouverin 2010 olympiavälierässä Yhdysvaltoja vastaan. Tuolloin vastustaja iski kuusi maalia alle 13 minuutissa, vei avauserän 6–0 ja eteni finaaliin lukemin 6–1.

Kaupitkin ruosteessa

Ruotsin antama shokkihoito Singaporessa alkoi avauserässä vain 31 sekunnin jälkeen, kun Maja Viström laukoi My Kippilän harhasyötön jälkeen 1–0. Ruotsin maaliseremonia toistui ennen ensimmäistä erätaukoa vielä viisi kertaa.

Päävalmentaja Lasse Kurronen myöntää, että puolustaja Kippilän peluuttaminen puolikuntoisena oli iso riski. Kippilä valittiin turnauksen tähdistökenttään. 

– Kaikkihan sen näki, ettei hän ollut täydessä kunnossa. Se oli riski, joka otettiin. Ei tämä siihen kuitenkaan kaatunut. Valmennus kantaa täyden vastuun pelaajavalinnoista ja peluutuspäätöksistä. On ihan selvää, ettei hän täydessä kunnossa ollut, Kurronen sanoi MTV Urheilulle. 

MM-finaalin poikkeuksellista luonnetta kuvaa, että maailman parhaaksi naispelaajaksi kolme kertaa valittu Veera Kauppi oli kaksossisarensa Oona Kaupin tavoin ensimmäisessä erässä ruosteessa. Turnauksen aiemmissa peleissä Kaupit paukuttivat tehopisteitä vastustajien kustannuksella.

– Harmittaa. Olimme hyvin valmistautuneita. Turnauksemme kaatui yhteen erään, Veera Kauppi purki.

– Varsinkin pallottomassa pelissä olimme Ruotsia jäljessä, hän täsmensi.

Kaiken piti olla kunnossa

Suomi oli voittanut aiemmin syksyllä Ruotsin molemmissa maaottelukohtaamisissa rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Muutenkin kaiken piti olla kunnossa. Jotkut olivat näkevinään, että kaikki turnauksen viisi aiempaa otteluaan vaivatta voittanut Suomi hyötyi turnauksen otteluohjelmasta: Suomi pelasi MM-välieränsä Tshekkiä vastaan paikallista aikaa lauantaina alkuillasta, Ruotsi tahkosi Sveitsiä vastaan myöhemmin illalla.

Ruotsin joukkueesta ei loppuottelun alkuminuuteilla väsymystä tunnistanut, mutta Suomi oli pahemman kerran kipsissä. Luokaton aloitus saattaa mennä osin ylilatautumisen piikkiin.

Ainakin Suomen maajoukkueen kahdeksan vuoden yhteistyön jälkeen jättävä päävalmentaja Kurronen otti syyn niskoilleen.

– Peiliin pitää katsoa. On päävalmentajan vika, jos joukkue ei ole pelin päällä, Kurronen myönsi Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat