Juhani Tamminen ruoski kaltoin kohdeltua yllättäjäjoukkuetta Leijonia vastaan, suomalaisvahti joutui toivottomaan urakkaan – "Jos nyt vähän ilkeästi sanoo…"

Leijonien ensimmäisestä maailmanmestaruudesta tulee kuluneeksi tänä keväänä 25 vuotta. MTV Urheilu muistelee kultarypistyksen ratkaisuvaiheita juttusarjassa, jonka toisessa osassa käsitellään MM-puolivälierää. Vastassa oli hienon alkusarjan pelannut Ranskan maajoukkue, johon Juhani Tamminen pumppasi henkeä. 

Juhani Tamminen siirtyi Ranskan maajoukkueen päävalmentajaksi TuTon divarijoukkueen koutsin paikalta vuonna 1994. Tamminen sai Ranskan aikana lempinimen Aurinkokuningas, joka on pysynyt aktiivisessa käytössä näihin päiviin asti. 

Tamminen nostatti enemmän jalkapallosta tunnetussa maassa ison buumin, niin kuin monta kertaa muutenkin urallaan. 

Ranska oli jäänyt vuoden 1994 MM-kisoissa kymmenenneksi, mutta Ruotsin kisoissa otteissa oli uutta ryhtiä. Turnaus lähti heti käyntiin tärkeällä 4–0-voitolla Saksasta. Varsinainen sensaatio oli kuitenkin Kanadan kaataminen 4–1 seuraavassa ottelussa. 

Ranska sijoittui A-lohkossa kolmanneksi ja sai puolivälierissä vastaansa B-lohkon toiseksi sijoittuneen Suomen. 

Se oli iso näytön varsinkin Tammiselle ja Ranskan suomalaislähtöiselle maalivahdille Petri Ylöselle

Ranska mopolla moottoritiellä

Tamminen sai lietsottua joukkueensa hyvään iskuun ottelun alussa, vaikka Suomen pelaajamateriaali olikin selkeästi kovempi. 

– Turnaushan oli ollut menestys Ranskalle. Tami ruoski joukkuettaan armottomasti eteenpäin, ja hän käytti varmasti Suomi-korttia hyväkseen, Leijonien valmentaja Hannu Aravirta tuumii.

Ottelun avausmaalia saatiin odottaa aina 27. minuutille asti, kun Timo Jutila vei Suomen Raimo Helmisen ja Sami Kapasen syötöstä johtoon. 

Sen jälkeen Suomi ei enää taakseen katsellut, vaan sinetöi Esa Keskisen, Janne Niinimaan, Tero Lehterän ja Jere Lehtisen maaleilla 5–0-voiton. 

– Ylönen piti Ranskaa pitkään pystyssä, mutta kyllä peli oli selvästi meidän hallussa. Jos nyt vähän ilkeästi sanoo, niin kyllä Ranska oli mopolla moottoritiellä, Aravirta analysoi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Suomi sai vielä lisäetua siitä, että Ranska oli joutunut hyppäämään puolivälierään ilman vapaapäivää, kun Leijonat taas sai ladata akkujaan. 

– Oli kisaohjelma vähän kohtuuton Ranskalle. Hyödynsimme sen maksimaalisesti ja tiesimme, että jos jaksamme jauhaa 60 minuuttia, voitamme ottelun. 

"Aika selvää kauraa"

Marko "Kyy" Palo muistuttaa, että vaikka Suomi oli lähtökohtaisesti iso suosikki, voitolla ei lähdetty leikkimään. 

– Emme leijuneet yhtään Ranskaa vastaan. Tiesimme, että se on yksi kanto kaskessa, ja matsi on pelattava loppuun. Ranska oli yksi välipala. 

Tero Lehterälle Ranska-ottelu oli tärkeä. Laitahyökkääjä oli joutunut istumaan osan alkusarjan peleistä penkillä, eikä avausmaalia tahtonut syntyä millään. 

Ranskaa vastaan hän sai survottua kauan kaivatun turnausmaalinsa. 

– Vaikka Tami oli hehkuttanut Ranskaa, oli se lopulta aika selvää kauraa, Lehterä tiivisti tunnot. 

– Fokus oli koko ajan siinä, että menemme turnauksessa loppuun asti. Ranska oli matkalla yksi suupala, joka hoidetaan alta pois. 

Juttusarjan kolmas osa julkaistaan tiistaina 5. toukokuuta. Tuona päivänä 25 vuotta sitten Leijonat kohtasi MM-välierässä Tshekin, jolle se oli hävinnyt alkusarjassa. 

Lue myös:

    Uusimmat