Suomen luottopelaaja kertoi Ylelle poikkeuksellisesta tilanteesta trillerifinaalissa – "Ruotsi pelkäsi meitä"

Vuonna 2015 Ruotsi maailmanmestariksi MM-finaalissa rangaistuslaukauskisan jälkeen, sama juttu kaksi vuotta myöhemmin, sunnuntaina maailmanmestaruus ratkesi Ruotsille Suomea vastaan jatkoajalla. Ruotsi ei hevin luovu naisten salibandyvaltikasta.

Suomen toiveet MM-loppuottelussa nousivat Uppsalan hallin kattoon kolmannen erän puolivälin jälkeen, kun Sara Piispa iski Jenna Saarion syötöstä ylivoimalla 3–3-tasoituksen.

Viimeinen askel jäi ottamatta. Kapteeni Veera Kaupin laukaus viuhui jatkoajan alussa niukasti Ruotsin vasemman tolpan ohi. Ajassa 62.35 Ruotsin Emelie Wibron puolestaan hyödynsi maalipaikkansa ja päätti trillerin ajassa 62.35 lauottuaan 4–3-niitin.

Ruotsille maailmanmestaruus oli kahdeksas peräkkäinen ja kaikkiaan kymmenes.

–  Päällimmäinen tunne on pettymys. Tehtiin mieletön nousu, mutta ei riittänyt tälläkään kertaa. Olen ylpeä jengistä, hienon turnauksen pelannut Veera Kauppi tiivisti suomalaistunnot STT:lle.

Suomi kirkasti kahden vuoden takaisen MM-pronssinsa hopeaksi, mutta se oli ruotsalaisten juhlahumun keskellä laiha lohtu.

Hämmästyttävä tahtomaali

Kauppi nosti loppuottelussa kahdella maalillaan Suomen haastamaan Ruotsia toden teolla. Varsinkin hänen toisen erän puolivälin jälkeen tekemänsä 2–3-kavennus oli todellinen tahtomaali.

Kauppi kaadettiin päädyssä nurin, mutta hän ei jäänyt valittamaan, vaan kaappasi pallon ja iski tarkalla kääntölaukauksella pallon verkkoon ohi Ruotsin maalia vartioineen Matilda Östlund Visenin.

–  Nän siinä tilaisuuteni tulleen, kun Ruotsin puolustus ei ollut kovin järjestäytynyt. Huomasin vetopaikan, Kauppi muisteli taidonnäytettään.

Suomelle ei annettu MM-loppuottelussa paljon etukäteismahdollisuuksia, kun Ruotsi oli vienyt alkulohkokohtaamisen murskaavasti 9–3. Suomi piilotteli tuolloin korttejaan.

–  Turnauksessa on aina asioita, joita ei haluta näyttää etukäteen, alkulohkon Ruotsi-pelissä vain ylivoimat pelannut Kauppi perusteli.

Finaaliottelu oli Suomelta avauserän tunnustelun jälkeen ehjä suoritus.

–  Toisessa ja kolmannessa erässä purettiin hyvin Ruotsin prässiä. Ruotsi sai pitkiä pyörityksiä kuitenkin enemmän, mikä väsytti joukkuettamme, Kauppi myönsi.

"Siinä on meille kapteeni pitkäksi aikaa"

Kaupin kaksoissisar Oona Kauppi näki Ruotsin pelissä ottelun vanhetessa epätavallisia piirteitä.

–  Ruotsi pelkäsi meitä, Oona Kauppi kertoi Ylelle.

Hän kehui omaa joukkuetta, eikä syyttä.

–  Olen ylpeä tästä joukkueesta, uskomaton joukkue. Kukaan ei varmaan uskonut meihin, mutta riittää, että kaksikymmentä pelaaja ja taustajoukko uskoo, Oona Kauppi sanoi.

Maalivahti Krista Nieminen kasvoi turnauksessa Suomen ykköstorjujaksi.

–  Oli kunnia pelata tässä joukkueessa, liikuttunut Nieminen sanoi.

Suomen maailmanmestaruudet ovat peräisin vuosilta 1999 ja 2001. Täpärät MM-finaalitappiot Ruotsille 2015, 2017 ja sunnuntaina kasvattavat menestysnälkää entisestään.

–  Ei ollut se mitali, mitä tulimme hakemaan. Ei ole kivaa hävitä. Likat suorittivat hyvin, homma oli räpylässä, Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen kehui.

–  Pitää tehdä hommia lisää, hän lisäsi.

Kurronen antoi erityiskiitoksen Veera Kaupille.

–  Hän kasvoi isoksi johtajaksi myös kentän ulkopuolella. Siinä on meille kapteeni pitkäksi aikaa, Kurronen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja