Mainos

Suomen nuorisorikolliset hyvissä käsissä

Suomen nuorisorikollisten tilanne on kansainvälisesti vertailtuna hyvä. Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan Suomella ei ole syytä hävetä, jos nuorten rikosseuraamuksia verrataan Englannin ja Saksan käytäntöihin.

Suomessa nuorten kohdalla turvaudutaan ennemmin lastensuojeluun kuin tuomioistuimiin. Suomessa on alaikäisiä vankeja vain muutamia, kun taas lastensuojelulaitoksiin rikosperusteella sijoitettuja nuoria on arvioiden mukaan noin 150.

Väitöstutkija Matti Marttusen mielestä Suomen tilanne on parempi, koska meillä nuorisorikollisten kouraan ei mätkäistä yksittäistä sakkolappua, vaan lastensuojelu yrittää katsoa nuoren tilannetta kokonaisvaltaisemmin. Tämä on hänen mukaansa linjassa pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvojen varaan rakentuvan kriminaalipolitiikan kanssa.

Marttusen mukaan Englannissa keskeisin epäkohta on vapausrangaistusten laaja käyttö, kun Saksassa jaetaan paljon lyhytkestoisia aresteja.

Tutkimuksen aineistona on käytetty muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia virallisasiakirjoja sekä tilastoja ja useita empiirisiä aineistoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.