Suomen mäkimaajoukkue aloittaa kauden käsittämättömässä tilassa – urheilijoiden vakutuuksesta ei tietoa: "En osaa vastata"

Mäkihyppääjiltä vietiin arvokas sponsoripaikka – osa joutui perumaan jo myydyn mainossopimuksen 0:37
Niko Kytösaho avaa urheilijoiden ja Hiiihtoliiton välisiä sopimusneuvotteluja.

Suomen maajouokkueen mäkihyppääjät ovat tällä hetkellä käsittämättömässä tilanteessa. Kausi alkaa tänään perjantaina ja ainakaan kahden kärkiurheilijan ja Hiihtoliiton välillä ei ole sopimusta.

Mäkihypyn maailmancupkausi alkaa tänään Puolan Wislassa. Eetu Nousiainen on matkustanut paikalle kisaamaan, vaikka hänellä ei ole voimassa olevaa sopimusta Hiihtoliiton kanssa. Sopimuksesta on väännetty kättä jo pidemmän aikaa.

– Tällä hetkellä on neuvottelut käynnissä asiasta ja viimeisiä kohtia hiotaan. Ei ole siis allekirjoitettuna, Nousiainen vastaa kysymykseen sopimuksesta.

Mitkä asiat tällä hetkellä hiertävät?

– Sisältöjä en lähde kertomaan, mutta sanamuodoissa on hiomista. Pikkuisen tulkinnan varaa niissä. Pitäisi saada semmoiseen muotoon, että on reilu kaikille, Nousiainen sanoo.

Jokainen urheilija tekee sopimuksen henkilökohtaisesti Hiihtoliiton kanssa.

– Minulla ja Nikolla (Kytösaho), meillä on sama manageri ja edustahttps://www.iltalehti.fi/talviurheilu/a/62db3b43-afa9-49c4-a021-328f4dbbd94cja. Muilla on erilaiset tilanteet, en voi vastata kuin omasta puolestani, Nousiainen valottaa tilannetta.

"En ole sopimusasiantuntija"

Urheilijoiden ja Hiihtoliiton välisen sopimuksen puuttuminen on ollut tiedossa jo viime viikosta alkaen, kun Iltalehti uutisoi asiasta. Silloin kerrottiin, että urheilijat joutuvat maksamaan tällä kaudella omavastuun 750 euroa. Urheilijat menettivät myös suksen mainospaikan, kun Hiihtoliitto myi sen sponsorille, vaikka oli alunperin luvannut sen urheilijoille.

Maajoukkuehyppääjä Niko Kytösaho sanoi viime viikolla suoraan, että omavastuu ja suksimainoksen menetys ottivat päähän.

– Tekisi mieli sanoa, että en kommentoi. Siinä on ollut vääntämistä aika paljon. Ensin meille luvattiin, että saadaan suksipaikka. Sitten se otettiin pois, vaikka muutama kaveri kerkesi sen jo myymään, Nousiainen kertoi.

Nousiainen myöntää, että sopimuksen puuttuminen on hiertänyt ja mietityttänyt.

– Kyllä tässä oli vaihtoehtona, että ei lähdetä ollenkaan (kisaan), jos ei päästä minkääntasoiseen ymmärrykseen Hiihtoliiton kanssa. Tällä hetkellä ollaan sen verran lähellä, että en viitsi jättää yhtä omaa viikonloppua sen takia väliin, Nousiainen kertoo.

– Toki jos näistäkään asioista ei päästä yhteisymmärrykseen, onhan meillä tässä vielä kolme viikkoa aikaa (ennen Rukan kisaa) keskustella näistä asioista.

Koska sopimusta ei ole, ovat esimerkiksi urheilijoiden vakuutusasiat hämärän peitossa, ainakin urheilijalle itselleen. Nousiainen ei tiedä, onko hänet vakuutettu Wislan kilpailuun Hiihtoliiton puolesta.

– Minä en osaa vastata noihin. En ole sopimusasiantuntija, ja niitä sinun pitää kysyä joltain muulta, Nousiainen vastaa kysymykseen vakuutuksesta.

– Tämä viikonloppu mennään näillä, ja koitetaan päästä yhteisymmärrykseen asioista, että saadaan kaikille toimiva diili.

Jouduitteko maksamaan lentoliput itse?

– Ei ainakaan vielä ole tullut laskua. En osaa sanoa, mutta epäilen, Nousiainen toteaa lopuksi.

MTV Urheilu on yrittänyt tavoittaa Hiihtoliiton toiminnanjohtajaa Ismo Hämäläistä, mutta tämä ei toistuvista yrityksistä huolimatta ole vastannut haastattelupyyntöön.

Lue myös:

    Uusimmat