Suomen maajoukkuetaiturin kausi mullistui – heti järisyttävä vastaus: "Olen urani parhaassa kunnossa"

Huuhkajilla valtava EM-jatkokarsintaottelu Walesissa – tässä lähtökohdat 2:37
Huuhkajilla valtava EM-jatkokarsintaottelu Walesissa – tässä lähtökohdat

Suomen jalkapallomaajoukkueen kenttäpelaajista korkeimmalla sarjatasolla Saksan Bundesliigassa pelaavan Fredrik Jensenin tilanne muuttui äkillisesti parempaan kesken kauden, kun hänen seurajoukkueensa Augsburg vaihtoi päävalmentajaa.

– Joskus on valmentaja, kenen kanssa ei vain klikkaa. Sitten joskus tulee niitä valmentajia, kenen kanssa tietää, että se toimii. Nyt kävi se tuuri minulla, että tuli uusi koutsi, jonka kanssa klikkasi tosi nopeasti, Fredrik Jensen summaa.

Kun kuluva kausi Augsburgissa alkoi, jo kuudetta kauttaan seurassa käynnistellyt Jensen pelasi vaihtopelaajan minuutteja: 19, 24, 8, 19. Suomalaisen kannalta onni kuitenkin oli, että joukkueen kausi alkoi niin heikosti, että seurajohto päätti lokakuussa korvata saksalaisluotsi Enrico Maaßenin tanskalaisella Jess Thorupilla.

Uuden päävalmentajan alaisuudessa Jensen pääsi välittömästi avauskokoonpanoon Heidenheimia vastaan ja löi tiskiin järisyttävät näytöt: kolme maalisyöttöä 5–2 voitossa.

Jensenin mukaan hän ymmärsi välittömästi Thorupia ja toisin päin. 

– Ymmärsin, mitä hän haluaa meidän pelistämme ja pystyin ottamaan sen omaan peliini aika hyvin, Jensen kertaa.

Suomalainen on pelannut unelmapelin jälkeen jatkuvasti avauskokoonpanossa Thorupin alaisuudessa.

– Olisin toivonut, että tämä valmentaja olisi tullut kolme vuotta sitten, Jensen myhäilee.

Uusi pelipaikka haltuun

26-vuotias Jensen teki A-maajoukkuedebyyttinsä seitsemän vuotta sitten, mutta ei toistaiseksi ole pystynyt vakiinnuttamaan rooliaan päävalmentaja Markku Kanervan avauskokoonpanossa.

Nyt jos koskaan Jensenillä on kuitenkin näytöt kasassa pelipaikan valloittamiseen myös Huuhkajissa. Peliaikaa on tullut tällä kaudella yhteensä 24 Bundesliigan ottelussa, ja maaliverkotkin ovat vinkuneet kahdesti.

Huomionarvoista on, että Jensen on maajoukkueen kenttäpelaajista ainoa, joka saa peliaikaa Euroopan top viisi -sarjassa.

– Sanoisin, että olen urani parhaassa kunnossa tällä hetkellä. Näissä karsinnoissa haluan vain auttaa joukkuetta, missä roolissa se on, se nähdään, Jensen tuumaa.

Monipuolisella Jensenillä on tarjota Kanervalle nyt uusi puoli itsestään. Porvoolainen on pelannut Bundesliigan joulutauon jälkeen pääasiassa keskikentällä, jossa häntä ei ole vielä maajoukkueessa nähty. 

– Ennen joulua olin enemmän laitalinkki, mutta muutimme sen jälkeen systeemiä. Nyt olen ollut enemmän kasipaikalla (keskellä). Aluksi meni vähän totutellessa. Joulun jälkeen ensimmäinen peli oli Leverkusenia vastaan, ja sain pistää lenkkarit päälle. Aikamoisessa höynässä oltiin siinä pelissä.

Jensen juoksi Bundesliigaa ylivoimaisesti johtavan Leverkusenin myllyssä 80. minuuttia, kun Augsburg taipui niukasti 0–1. 

Jensenin pelaaminen Augsburgin keskikentän ytimessä lähti karusta alusta huolimatta luistamaan.

– Siihen tottui, ja käytiin paljon keskusteluja valmentajan kanssa siitä, miten hän halusi minun pelaavan siinä roolissa, Jensen kertaa.

– Keskikentällä pitää miettiä vähän enemmän siihen puolustussuuntaankin. Se oli varmaan se isoin (muutos). Ei voi vain ajatella eteenpäin. Tuntuu, että olemme joukkueena saaneet sen hyvin toimimaan ja se paikka on sopinut minulle hyvin.

Missä roolissa Walesissa?

Tällä hetkellä Englannin Bristolissa valmistautuva Huuhkajat kohtaa elintärkeässä EM-jatkokarsintaottelussa Walesin sen jättimäisellä Cardiff City -stadionilla. Jensen janoaa luonnollisesti vastuuta ratkaisupelissä.

– Jos pääsee kentälle, niin haluaa auttaa joukkuetta, ei sillä ole merkitystä, missä vireessä tulee peleihin. Hyökkäyspelaajana haluaa vain olla mukana, tehdä maaleja tai antaa syöttöjä, Jensen tuumaa.

Suomen keskikentän kaksikkoon tai kolmikkoon Jensen tuskin tässä kohtaa murtautuu. 

– Maajoukkueen kanssa olen ollut jo pitkään, enkä ole pelannut keskikentällä. Se nähdään tämän viikon aikana, miten ”Rive” (Kanerva) sen näkee. Hän tietää minun vahvuuteni ja heikkouteni ja tekee sen pohjalta päätökset joukkueen parhaaksi, Jensen tietää.

Huuhkajien ryhmityksen yläoksallekin on tunkua, tosin Robert Taylorin ja mahdollisen Marcus Forssin poisjäännit väljentävät kilpailua. Jensen voisi nykyvireensä perusteella täydentää mainiosti hyökkäyskolmikon Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon vierellä, jos pitkään sivussa ollut Oliver Antman ei ole vielä avauspaikkaan vaadittavassa pelikunnossa.

Suomi kohtaa Walesin EM-jatkokarsintaottelussa Cardiffissa torstaina kello 21.45 alkaen. Ottelun voittaja pääsee pelaamaan ensi viikolla EM-kisapaikasta joko Puolaa tai Viroa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat