Supertähti raivostui ja haukkui Suomen – tämä tilitys ei unohdu: "Kenelläkään meistä ei ole pienintäkään toivoa"

Tulosruutu maaliskuussa 2009: Huuhkajat tyrmäsi Walesin vieraskentällä – Jari Litmanen loisti 2:16
Tulosruutu maaliskuussa 2009: Huuhkajat tyrmäsi Walesin vieraskentällä – Jari Litmanen loisti

Suomi kaatoi vieraissa Walesin vuonna 2009 ikimuistoisessa ottelussa, jota värittivät Jari Litmasen loistokkuus ja Craig Bellamyn raivoaminen tappion jälkeen.

Wales isännöi torstaina Suomen jalkapallomaajoukkuetta elintärkeässä EM-jatkokarsintaottelussa, jonka voittaja pääsee pelaamaan ensi viikolla paikasta kesän EM-kisoissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC muistelee edellistä kertaa, jolloin Suomi vieraili Cardiffissa jalkapallon karsintaottelussa. Elettiin vuotta 2009 ja käynnissä olivat MM-karsinnat kesän 2010 Etelä-Afrikan kisoihin.

Suomi voitti ottelun 2–0 Jonathan Johanssonin ja Shefki Kuqin maaleilla, mutta illan suurin tähti oli jo ehtoopuolelle uraansa ehtinyt 38-vuotias Jari Litmanen.

– Litmanen oli melkein 40 ja hän pyöritti show’ta täysin, Walesin keskikentällä ottelussa pelannut David Edwards muistelee.

– Teknisesti hän oli täysin poikkeuksellinen. Muistan ennen ottelua ajatelleeni, että olen 23-vuotias ja tulen jyräämään hänet, mutta on vaikeaa jyrätä jotakuta, joka on liikuttanut pallon pois ensimmäisellä kosketuksella, ja joka tietää, että olen tulossa.

Suomen päävalmentajana tuohon aikaan toimi britti Stuart Baxter.

– Jari oli loistava, Baxter vahvistaa BBC:lle.

– En olisi voinut toivoa vakavampaa ammattilaista, enkä tarkoita sillä tylsää. Hän oli loistava tyyppi sen lisäksi, että hän oli korkealuokkainen ammattilainen.

– Muistan, että ottelu oli vaikea, mutta taisimme pelata aika hyvin ja hallita peliä.

BBC:n värittelyn mukaan Litmanen johti keskikentällä Suomen peliä niin elegantisti, että olisi saattanut pelata läpi ottelun puku päällä hikoilematta.

Bellamy haukkui kaikki

Manchester Cityä edustanut tähtihyökkääjä Craig Bellamy oli tulta ja tappuraa. Hän pieksi tappion jälkeen omiaan mutta myös vastustajaa Suomea.

– Heillä ei ole hyvä joukkue. Voisi sanoa, että näitte juuri kahden heikon joukkueen pelaavan vastakkain pisteistä tässä lohkossa. Kenelläkään meistä ei ole pienintäkään toivoa päästä karsinnoista jatkoon. Se on fakta sen perusteella, mitä olen tänään nähnyt. Mihin me menemme tästä, luoja yksin tietää, Bellamy jyrisi Sky Sportsille.

Omansa Bellamyn roihusta sai Suomen ensimmäisen maalin iskenyt Jonathan Johansson.

– Johansson teki maalin, enkä tiedä, miten. Minusta hän ei ole tarpeeksi hyvä pelaaja tekemään maalia, mutta me olimme vain surkeita.

106 A-maaottelua urallaan pelannut Johansson muistelee Bellamyn purkausta yhä huvittuneena BBC:lle.

– Me nauroimme hänen kommenteilleen joukkueen bussissa – me kuitenkin voitimme 2–0, Johansson kertaa.

– Mutta maajoukkueen kapteenilta nuo kommentit osoittivat, ettei hänellä ole tyyliä tai integriteettiä.

Hyypiä rauhoitteli tilannetta

Samojen MM-karsintojen jälkimmäisessä kohtaamisessa oli Bellamyn lausuntojen myötä erityistä sähköä. Suomi voitti Helsingissä 2–1, joskin Bellamy hiljensi hetkellisesti kotiyleisön osumallaan.

– Craig pieksi hieman suutaan minulle, mikä oli melko hauskaa. Ilmassa oli hieman särmää, mutta ei paljon, Baxter kertoo.

Baxter muistaa Bellamyn aiheuttaneen keskustelua Suomen joukkueen sisällä ennen kotipeliä.

Sami (Hyypiä) kuitenkin sanoi minulle, ”kuule, hän on varmasti unohtanut jo tämän, joten mennään vain eteenpäin”, Baxter kertaa.

– Se kyllä toi jotain lisää muille kavereille, vaikka eivät he varsinaisesti tarvinneetkaan lisäpotkua.

Suomen maaleista Helsingin-kohtaamisessa vastasivat Roni Porokara ja Niklas Moisander.

Baxter uskoo Suomen yllätykseen

Huuhkajilla valtava EM-jatkokarsintaottelu Walesissa – tässä lähtökohdat 2:37
Huuhkajilla valtava EM-jatkokarsintaottelu Walesissa – tässä lähtökohdat

Suomen otteita tarkasti yhä seuraava Baxter pitää Huuhkajien mahdollisuuksia hyvänä torstaina Cardiffissa pelattavassa EM-jatkokarsintaottelussa. Altavastaajan asema sopii vieraille.

– Suomi lähtee peliin ajatellen, että heidän on onnistuttava hyvin voittaakseen, mikä ei mielestäni ole Walesille hyvä uutinen, Baxter pyörittelee.

– Uskon, että Wales toivoisi Suomen tulevan otteluun luottavaisena voittoon. En löisi vetoa Walesia vastaan Cardiffissa ottaen huomioon sen viimeaikaiset tulokset kotona, mutta Suomi on hyvässä iskussa tällä hetkellä, Baxter tietää.

Entinen Wales-keskikenttä David Edwards luottaa omiinsa.

– Ei ole montaakaan kertaa, jolloin olemme lähteneet isoon otteluun Cardiffissa, jossa emme olisi onnistuneet. Suomella pyyhkii hyvin, mutta Wales Cardiff City -stadionilla on täysin eri asia. Luotan täysin siihen, että saamme vaaditun tuloksen, Edwards linjaa.

Suomi kohtaa Walesin EM-jatkokarsintojen ensimmäisessä ottelussa Cardiffissa torstaina kello 21.45. Ottelun voittaja etenee ratkaisevaan jatkokarsintaan ja kohtaa voittajan ottelusta Puola–Viro.

Lue myös:

    Uusimmat