Kommentti: Tekikö Robert Taylor turmiolliset oharit? Huuhkajat-kieltäytymisessä huolestuttavia piirteitä

Robert Taylorin kieltäytyminen maajoukkueen ratkaisevasta EM-karsintaikkunasta tuskin yksin vie joukkueelta arvoturnauskesää, mutta Taylorilta itseltään se saattoi maksaa pelipaikan EM-kisoissa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Huuhkajien odotetun EM-jatkokarsinnan ensimmäinen viikko alkaa ristiriitaisissa ja hieman skandaalinkäryisissä tunnelmissa. Sunnuntaina, neljä päivää maajoukkueen nimeämisen jälkeen, Palloliitto tiedotti Robert Taylorin jäävän maajoukkuereissun sijaan seurajoukkueensa Inter Miamin riveihin.

Lionel Messin, Luis Suárezin ja Jordi Alban kaltaisten supertähtien rinnalla Miamissa loistaneen Taylorin ratkaisu sai välittömästi suuret mittasuhteet sosiaalisessa mediassa, onhan hän yksi tunnetuimmista maajoukkueen pelaajista.

Laidalla ja keskikentällä hyökkäävässä roolissa viihtyvä Taylor ei kuitenkaan ole maajoukkueessa nauttinut samanlaista vastuuta kuin MLS-joukkueessaan, joten kieltäytyminen ei todennäköisesti heilauta Huuhkajien EM-kisamahdollisuuksia merkittävästi.

Taylor on ollut maajoukkueessa lähtökohtaisesti vaihtopelaaja, joka on otettu kentälle piristämään hyökkäyspelaamista ottelun loppuhetkille. Ryhmityksestä ei oikein löydy roolia, jossa Taylor olisi avauskokoonpanon valinta panoksellisissa otteluissa. Kontrasti tilanteeseen rapakon takana on suuri, eikä välttämättä helppo Taylorille hyväksyttäväksi.

Tapa, jolla Taylorin kieltäytyminen tuli, saattoi olla hänen oman maajoukkuejatkonsa kannalta turmiollinen. EM-jatkokarsintaan nimettiin joukkue jo keskiviikkona, mutta kieltäytyminen kutsusta saavutti tiedotuksen perusteella maajoukkuejohdon vasta viikonloppuna.

On helppo kuvitella, miten Taylorin erittäin myöhäinen ilmoitus on ollut huolellisesti jatkokarsintoihin valmistautuneelle Markku Kanervalle ja muulle Suomen valmennusjohdolle kuin märkä rätti vasten kasvoja. 

Jos Suomi onnistuu kaatamaan Walesin torstaina ja sen jälkeen vielä Puolan tai Viron Helsingissä ensi viikolla, voiko Taylor enää odottaa kutsua EM-kisoihin tällaisten oharien jälkeen?

Inter Miamia Taylorin ratkaisu varmasti miellyttää, etenkin nyt, kun Messi on loukkaantumisen vuoksi sivussa joukkueen vahvuudesta. MLS pyörii maajoukkuetauon aikana normaalisti, ja Miami pelaa lauantaina New York Red Bullsia vastaan.

29-vuotiaan Taylorin kieltäytymisen voi kehystää monella tapaa, mutta isommassa kuvassa on mahdollista nähdä Suomen maajoukkueen kannalta huolestuttavia piirteitä. Suomalaispelaajien virta Pohjois-Amerikkaan on viime vuosina kiihtynyt entisestään, eikä matkustaminen mantereelta toiselle ole ammattipelaajillekaan mikään pikkujuttu.

Moniko muistaa, että MLS:n huippuseura Montreal CF:ssä dollareita vuolee alun perin HJK:sta maailmalle ampaissut laitahyökkääjä Lassi Lappalainen? 25-vuotiaan hyökkäyspään tähden viimeisestä maajoukkuevierailusta tulee huhtikuussa kuluneeksi kaksi vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat