Suomen linnustoa selvitetään

Kansainvälisesti tärkeitä lintualueita on maassamme eniten pohjoisessa, idässä ja rannikolla.

Suomessa kartoitetaan parhaillaan kansainvälisesti tärkeitä lintualueita. Tutkimus on osa maailmanlaajuista päivitysohjelmaa, jolla tutkitaan 170 maan tärkeimmät lintujen suojelualueet.

Laskennoissa selvitetään suojelullisesti arvokkaiden lintulajien menestymistä. Kyseessä on tällä hetkellä kaikkein mittavin ja merkittävin linnuston suojeluohjelma koko maailmassa.

Suomessa kansainvälisesti tärkeitä lintualueita eli IBA-alueita on 96, Euroopassa viitisentuhatta ja koko maailmassa noin 10 000. Kansainvälisesti tärkeitä lintualueita on maassamme eniten pohjoisessa, idässä ja rannikolla.

- Keväisin, syksyisin lähinnä muuttolintujen levähdysalueilla lasketaan paikalliskertymiä ja sitten pesimäaikana vähän riippuen millaista aluetta lasketaan niin saaristoalueella on ihan saaristolintujen laskentaa veneellä ja tähyilemällä kallion nokista, kansallinen IBA-koordinaattori Margus Ellermaa BirdLife Suomesta kertoo.

Edellisen kerran Suomen IBA-alueet päivitettiin 1990-luvulla.

- Suomessa tunturilinnuista kiljuhanhi, tunturikiuru ovat vähentyneet. Kiljuhanhi ei tiettävästi enää edes pesi Suomessa. Viimeinen pesintä on tuolta 90-luvun puolelta, tiedottaja Lauri Hänninen BirdLife Suomesta kertoo.

Paikallisten syiden ohella linnustoon vaikuttavat myös globaalit tekijät.

- Tämä ilmastonmuutos tulee jo näkymään pohjoisen linnuston osalta, lisäksi kosteikkojen väheneminen sekä muuttomatkojen varrella että etenkin Afrikassa talvehtimisalueella, Hänninen kertoo.

Maailman lintulajeista joka 8:s on uhanalainen ja suurin uhka on elinalueiden tuhoutuminen.

- Ainakin näin kansallisella pitää huolta, että ainakin pesimäalueet ovat laadukkaita, että jälkikasvua tulee tarvittaessa ennalleen sitä hoitaa, Hännin painottaa.

Lintupäivitys on valmis puolentoista vuoden kuluttua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat