Mainos

Suomen liito-oravakanta arvioitu

Liito-oravaa esiintyy EU-maissa Suomen lisäksi vain Virossa. Liito-orava on luokiteltu Suomen tuoreimmassa uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi lajiksi.

Suomen liito-oravakannan koosta on valmistunut uusi arvio. Ympäristöministeriön teettämän selvityksen mukaan Suomessa on noin 143 000 naaraspuolista liito-oravaa.

Lajin kanta on viime vuosina pienentynyt, ja kannan arvioidaan edelleen pienenevän. Tähän on syynä liito-oravalle sopivien metsien hakkuut.

Tihein liito-oravakanta on Länsi-Suomessa Vaasan rannikkoseudulla ja Lounais-Suomessa ja harvin Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ympäristöministeriön rahoittama selvitys perustuu vuosina 2003-2005 tehtyyn kartoitustyöhön. Maastokartoituksessa oli mukana 10 000 tutkimusaluetta koko maasta pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.

MTK ja Luonnonsuojeluliitto eri mieltä liito-oravasta

Luonnonsuojeluliiton mielestä tuore liito-oravatutkimus osoittaa, että liito-oravametsien suojelua pitää tehostaa. Liito-oravan suojelun kautta suojellaan muitakin metsälajeja, liitto perustelee.

Luonnonsuojeluliitto vaatii kannanotossaan valtiolta lisää rahaa Etelä-Suomen metsiensuojeluun. Nyt liito-oravametsät rajataan yleensä niin pieneksi, ettei maanomistaja saa korvauksia ja liito-oravan elinmahdollisuudet menetetään.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) puolestaan vaatii, että hallitus hakisi liito-oravalle EU:n direktiiviä kevyempää suojelua. Liito-oravien määrä on nykyisin 3-4 kertaa suurempi kuin aiemmin arvioitu, MTK perustelee.

MTK arvostelee sitä, että alueelliset ympäristökeskukset ovat pitäneet korvauskynnyksen korkealla, kun ne ovat päättäneet korvauksista maanomistajille. Lain mukaan maanomistajille korvataan liito-oravan suojelusta, jos se ylittää merkityksellisen haitan. MTK:ssa lasketaan, että nykymenoa maanomistajat joutuvat yli miljardin euron korvauksettomaan suojeluun.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 02.03.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.