Suomen Lähetysseuran lapsia hyväksikäytön uhreina Taiwanissa

Monet Suomen Lähetysseuran Taiwanin lähettiyhteisön lapsista ovat ulkopuolisen asiantuntijaryhmän arvion mukaan "joutuneet kokemaan eriasteista henkistä ja fyysistä väkivaltaa sekä seksuaalista hyväksikäyttöä" asuessaan oppilaskodissa Taiwanin työalueella.

Kyseinen oppilaskoti toimi vuosina 1968-1997. Siinä asui vuosittain yhdestä kahteenkymmeneenviiteen lasta. Suomen Lähetysseura julkisti teettämänsä asiantuntijakartoituksen tänään.

Taiwanin lähetysyhteisön lasten ja nuorten psyykkisen pahoinvoinnin ja oireilun kartoitus laadittiin seuran johtokunnan toimeksiannosta mahdollisia hoito- ja muita toimenpiteitä varten. Työ alkoi jo viime toukokuussa.

Kartoituksen taustana ovat olleet Taiwanissa olleiden nuorten keskuudessa esiin tulleet ongelmat, joiden hoidossa on tarvittu monenlaista seuran ja muiden tahojen apua. Osa oireista on tullut ilmi lapsuusiässä, osa murrosiässä ja osalla vasta vuosien jälkeen. Asiantuntijaryhmä haastatteli runsaan puolen vuoden kuluessa 104 Taiwanissa työskennellyttä tai nykyisin työskentelevää työntekijää, heidän perheenjäsentään ja seuran hallinnollista edustajaa. Haastatteluista 93 oli suullisia, loput kirjallisia.

"Salaisuuden dynamiikka" rikottava

Lähtökohdiltaan tilanteen kartoitus ei ollut rikostutkintaa, vaan "yritys luoda kokonaiskuvaa Taiwanin lähettiyhteisön ja Lähetysseuran kipeäksi kokemasta tilanteesta", arvioi asiantuntijaryhmä. Asiantuntijaryhmään kuului viisi henkilöä: psykologi, psykiatri, perhe- ja seksuaaliterapeutti sekä sosiologian ja työnohjauksen asiantuntija.

Asiantuntijaryhmä arvioi, että lasten ongelmista vaikeneminen lasten ja vanhempien kesken on mahdollistanut niiden jatkumisen. Siksi se suosittaa Lähetysseuralle kyseisen kaltaisiin ongelmiin liittyvän "salaisuuden dynamiikan" rikkomista ja avoimuutta koko työyhteisön tervehdyttämiseksi.

Valmistunut kartoitus ja sen tulokset on selostettu Lähetysseuran henkilökunnalle. Intimiteettisuojan perusteella raportti ei ole julkinen, lukuunottamatta siihen liittyviä toimenpide-ehdotuksia. Asian valmistelu jatkotoimenpiteitä varten on kesken. Seuran johtokunta käsittelee selvitystä ja siihen liittyviä toimenpide-ehdotuksia kahden viikon päästä pidettävässä kokouksessaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat