Mainos

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat vuonna 2002 hiilidioksidiksi muutettuna noin 1,1 miljoonaa tonnia.

Auringonlaskut komistuvat ilmakehän saasteiden ansiosta

Tilastokeskuksen ja ympäristöministeriön tänään julkistaman laskelman mukaan Suomen kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat vuonna 2002 81,7 miljoonaan hiilidioksiditonniin, kun ne vuonna 2001 olivat 80,6 miljoonaa tonnia. Päästöt ylittivät Kioton ilmastosopimuksen tavoitevuoden 1990 kasvihuonekaasujen päästöt 4,9 miljoonalla tonnilla. Vuonna 1990 sopimuksen mukaan lasketut kokonaispäästöt vastasivat 76,8 miljoonaa hiilidioksiditonnia.

Suomen kasvihuonekaasujen päästöistä oli hiilidioksidia 69,2 miljoonaa tonnia, metaania 5,1 miljoonaa ja typpioksidia 6,8 miljoonaa tonnia. Hiilidioksidipäästöt nousivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin ja ylittivät edellisen ennätysvuoden 1996 päästöt 1,1 miljoonaa tonnia. Hiilidioksidipäästöt kasvoivat vuodesta 1990 yhteensä 6,7 miljoonaa tonnia eli 62,5 miljoonasta tonnista 69,2 miljoonaan tonniin. Metaanipäästöt sen sijaan supistuivat runsaassa vuosikymmenessä 1,2 miljoonaa tonnia ja typpioksidipäästöt 1,1 miljoonaa tonnia.

Kaikista päästöistä energiasektorin osuus oli 83 prosenttia eli 61,9 miljoonaa tonnia. Vuonna 1990 energiasektorin hiilidioksidipäästöt olivat 53,9 miljoonaa tonnia. Suuri osuus johtuu Suomen teollisuuden energiaintensiivisyydestä, pitkästä lämmityskaudesta ja liikenteeseen pitkien etäisyyksien vuoksi kuluvasta energiasta.

Kioton sopimuksen mukaisiin päästöihin ei lasketa mukaan puupolttoaineiden käytöstä johtuvia päästöjä. Niiden kanssa energiantuotannon hiilidioksidipäästöt olivat 92,4 miljoonaa tonnia eli kaikkien aikojen suurimmat. Hiilidioksidinielut nousivat viime vuonna 16,9 miljoonasta tonnista 18 miljoonaan tonniin. Hiilidioksidia poistaa ilmakehästä ennen muuta metsien vuotuinen kasvu.

Toiseksi eniten kasvihuonekaasujen päästöjä aiheuttaa maatalous. Yli 9 prosenttia kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä tuli vuonna 2002 maataloudesta. Maatalouden päästöistä suurin osa on viljelysmaista vapautuvaa hiilidioksidia ja lannoituksesta aiheutuvia typpidioksidipäästöjä. Toinen tärkeä maatalouden kasvihuonekaasujen päästöjen lähde on nautaeläinten ruuansulatuksessa syntyvä metaani. Sitä vapautuu myös karjan lannasta. Maatalouden päästöt ovat supistuneet noin neljänneksen vuodesta 1990 tuotannon pienenemisen myötä.

Jätesektorin osuus kokonaispäästöistä oli vuonna 2002 noin 3,6 prosenttia ja teollisuusprosessien noin 3,5 prosenttia. Jätesektorin tärkein päästöjen lähde ovat kaatopaikat. Teollisuusprosesseista suurin päästöjen aiheuttaja on typpihapon valmistus. Niitä syntyy myös sementin ja kalkin valmistuksessa.

Tilastokeskuksen ja ympäristöministeriön tiedot perustuvat Suomen kansalliseen kasvihuonekaasujen inventaarioon ja kansalliseen raporttiin. Päästölaskelma tehdään vuosittain.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.