Suomen juhlavuosi avataan iloisella karkelolla – ei pönötysparaateja eikä puheita

2:52

Pyöreät sata täyttävän Suomen juhlavuosi avataan Helsingissä kaikkien aikojen kansanjuhlalla. Luvassa on discoa, iskelmää rokkia – ja oopperaakin pitkin Töölönlahden esiintymislavoja. Mannerheimintiellä kansa saa tanssia.

Nyt ei siis pönötetä eikä pidetä puheita, lupaa jättishown tuottaja.

Haluamme katsoa eteenpäin, emme menneisyyteen

– Olemme hakeneet juhlavuoden avaukselle energistä ja iloista nuottia. Katsomme eteenpäin, haluamme olla innostavia ja inspiroivia, latelee Suomi100-ohjelmatyöryhmän päätuottaja Ossi Luoto.

– Toki jokainen saa juhlavuonna juhlia itselleen sopivalla tavalla, hartaamminkin. Taakse päinkin pitää katsoa.  Mutta me ajattelimme, että uusi vuosi avataan nyt iloisella karkelolla.

Pidetäänkö puheita?

– No ehkä jokunen sana lausutaan, mutta pitkiä puheita en voi luvata, nauraa Ossi Luoto.

Mannerheimintielle tanssimaan!

Niitä voi todellakin hakea nyt jostain muualta. Nyt uutta vuotta ei oteta vastaan pormestarin katsauksella eikä kirkonkellojen ja torvisoittokunnan tahdissa.

Mannerheimintie suljetaan autoilta Lasipalatsilta Oopperalle, jotta kansa saa tanssia kadulla. Discomusan luvataan kaikuvan Musiikkitalon kupeesta, päälavalta kadulle saakka.

Kun juhlija jatkaa matkaansa Töölönlahden rantaan, uusia lavoja tulee vastaan, maailmanmusiikkia ja oopperaa. Hesperian puisto muuttuu upean mystiseksi satumetsäksi valotaiteilija Kari Kolan käden jäljiltä.

Suomen juhlavalaisija Hesperian puistossa

– 600 lamppua ja kaikki katulyhdytkin on verhottu sinisillä suotimilla. Käytän vain sinistä ja valkoista valoa. Sininen on vesi ja valkoinen on puhtaus ja lumi, kuvailee taiteilija.

Kola on maailmalla menestynyt valotaiteilija, joka on värjännyt pilvenpiirtäjiä useissa maissa. Nyt hän on juhlavuotemme valaisija ympäri Suomen. Huippuna on tulossa Saanatunturin valaisu joulukuun alussa – tiettävästi maailman suurin valoteos.

Mutta iso on jo Hesperian puistonkin kattaus, joka kohoaa valopatsaina Töölönlahden ylle.

– Tämän teoksen sisään mahtuu runsaat 20 000 ihmistä kerralla. Täällä pustossa voi kulkea valomaailman keskellä, aistia ja tuntea sen, kuvailee taiteilija Kola.

0:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja