Mainos

Suomen ilmasto kuin tropiikissa

Suomen sää on parhaillaan verrattavissa trooppiseen ilmastoon, kun kostea ilma kohottaa yölämpötilatkin yli kahteenkymmeneen. Ilmatieteenlaitoksen ilmastokeskuksen ryhmäpäällikkö Reija Ruuhela varmistaa, ettäsamanlainen sääilmiö kohtasi Suomen viimeksi kolme vuotta sitten.

- Jos ajatellaan, milloin viimeksi lämpötilat pysyttelivät yölläkin kahdenkymmenen asteen yläpuolella, täytyy palata vuoteen 2007, Ruuhela sanoo.

Ruuhelan mukaan ilman kosteus vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan. Suhteellisen kosteuden lukemissa viime päivien kosteusmittaukset eivät ole epätavallisia, mutta absoluuttisesti kyllä.

- Absoluuttinen ilmankosteus eli ilman vesisisältö on se, mikä aiheuttaa tukaluuden tunteen ulkona kuumassa, Ruuhela selvittää.

Pakkasella ilmankosteus on kuivimmillaan, ja viime talvena Suomessa vallitsikin kuivan ilman ajanjakso pitkien pakkaspäivien johdosta. Ilmankosteusmittauksiin vaikuttavat tuuli, kosteus ja lämpötila.

Miksi kosteus tuntuu tukalalta?

Kun ilma on kostea, ihmisen hieneritys, samoin kuin lämmön haihtuminen iholta, hidastuvat. Koiratkin läähättävät aktiivisemmin. Koirat hakeutuvat paksuine turkkeineen lämpöä pakoon varjoon sekä juomalla vettä, mutta ihmisillä on onneksi mahdollisuus hankkiutua eroon liioista vaatteista.

Hyvä sääntö tukalaan oloon on, että kosteuteen on vastattava kosteudella:

- Lämpimässä ilmassa verisuonet laajenevat ja ihosta haihtuu paljon nesteitä sekä elimistölle tärkeitä suoloja. Tämän vuoksi on tärkeää juoda paljon vettä, Ruuhela opastaa.

Helteinen sää näyttäisi jatkuvan vielä ensi viikon alussakin. Nyt jos koskaan kannattaa siis nauttia ja suunnistaa puistoihin ja uimarannoille helteen hellimäksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.