Suomen huoltovarmuuskeskus varautunut Ruotsia paremmin poikkeusoloihin – "Ruoka ei lopu"

Suomi uudessa tilanteessa, miten maa pysyy toiminnassa? 7:44
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema sanoo Suomen varautuneen hyvin pandemian varalta.

Suomi on varautunut huoltovarmuuden osalta poikkeusoloihin vuosikymmeniä kylmästä sodasta lähtien.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema sanoi MTV:n Uutisaamussa, että keskuksen varautuminen taustalla varmistaa, että yhteiskunnan keskeiset toiminnot pysyvät toiminnassa. Huoltovarmuuskeskus varmistaa taustalla muun muassa terveydenhoidon, talouden ja energiantuotannon toimimista.

– Olemme muun muassa tehneet kaupan alan toimijoiden kanssa yhteistyötä ja seuranneet tarkkaan sitä, miten voidaan varmistaa, että ketju toimii. Varmistamme merikuljetuksia, että tavaraliikenne Suomeen ja Suomesta toimii. Pyrimme tekemään nopeasti ratkaisuja. Kun autolautta poistuu matkustajaliikenteestä, niin rekkaliikenne pääsee kuitenkin jatkamaan.

Lounema sanoo Suomen varautumistilanteen olevan muun muassa ruuantuotannossa hyvä verrattuna naapurimaahan Ruotsiin.

– Suomi on ollut loivaliikkeinen. Kylmän sodan jälkeen olemme ylläpitäneet huoltojärjestelmää, kun Ruotsi puolestaan ajoi sen nopeasti alas. Nyt Ruotsi on pystyttämässä huoltojärjestelmää taas, mutta sivusta seuraten näkee, että se on hyvin hidas prosessi.

Lounema sanoo koronaviruksen vaikutusten näkyvän yhteiskunnassa monella eri sektorilla, osa pitkän ajan kuluessa.

– Ensimmäisenä vaikutukset näkyvät terveydenhuoltosektorissa, jossa on nyt tehty varautumistoimia, kun sairastumisissa odotetaan piikkiä. Maailmalla talous sakkaa. Rajoituksia on tullut jo matkustajaliikenteeseen. Ihmiset ovat hermostuneita ja hamstraavat, vaikka siihen ei ole tarvetta. Kuljetusjärjestelmä toimii, mutta siinä voi olla pieniä ongelmakohtia, kuten konttipulaa. Vaikutukset alkavat näkyä, ja matkan varrella niitä tulee lisää.

Lounema vakuuttaa, että ruoka riittää Suomessa. Hän ei kuitenkaan allekirjoita toimittajan kysymystä siitä, että ruoka riittää, tapahtuipa Suomessa aivan mitä vain.

– Niin ei voi sanoa, mutta tällä hetkellä ei ole mitään syytä, miksi ruoka ei riittäisi. Raaka-aineita on ja logistiikka toimii. Kysyntähuiput tyhjentävät hyllyjä vain tilapäisesti.

Suurimmat haasteet tulevat Louneman arvion mukaan olemaan terveyspuolella.

– Terveyspuolella haasteena on hoidon riittävyys, ja samalla kaiken muun terveydenhuollon ylläpitäminen. Elinkeinoelämän ja muun huoltovarmuuden osalta vaikutukset tulevat olemaan yllättäviä, sillä maailma on keskinäisriippuvainen. Emme voi olla samalla tavalla omavaraisia kuten menneisyydessä. Hyvinkin monenlaiset tapahtumat tulevat vaikuttamaan ja vaikutukset voivat olla arvaamattomia.

Louneman mukaan Suomi kestää poikkeustilan. Tällä hetkellä poikkeustilan on määrätty kestävän 13.4 saakka.

– Meillä on vahvat rakenteet ja järjestelmät. Sopeutumista tarvitaan sekä lyhyellä että pitkällä ajanjaksolla. Tilanne tulee varmasti jatkumaan kevään mittaan. Mutta jos ajatellaan mennyttä, sota-aikoja, niin siihenkin sopeuduttiin. Se ei ollut nopeaa eikä helppoa. Olen varma, että tämäkin homma hoidetaan.

Lue myös:

    Uusimmat