"On tämä kova happotesti" – Huoltovarmuuskeskus vakuuttaa ruoan, lääkkeiden ja polttoaineiden riittävän Suomessa koronakriisistä huolimatta

2:03

Huoltovarmuuskeskus vakuuttelee, että kaikkia elämiselle välttämättömiä asioita riittää koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Toimitusjohtajan mukaan Suomi on paremmassa asemassa kuin moni muu huoltovarmuudesta tinkinyt maa.

Jo muutenkin vaikeaa koronatilannetta on hankaloittanut riittävä suojavarusteiden saaminen terveydenhuollon työntekijöille. Se johti maanantaina sosiaali- ja terveysministeriön historialliseen määräykseen avata huoltovarmuusvarastot. Esimerkiksi maskeja ja muita suojaimia pitäisi taas riittää yhä useammalle.

– On äärimmäisen tärkeää, että lääkärit ja hoitajat eivät sairastu tähän tautiin, vaan pysyvät työkuntoisina. On erittäin tervetullutta, että varmuusvarastoista saadaan näitä suojavarusteita lisää ja pystytään varmistamaan se, että henkilökunta on saanut riittävän varustuksen potilaiden hoitamiseen, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Huoltovarmuuskeskus ei kerro tarkkoja määriä sairaaloille toimitettavista välineistä. Keskus pitää muutenkin kuljetuksista matalaa profiilia eikä eri puolilla maata sijaitsevien varastojen sijainteja kerrota. Toimitusjohtaja Tomi Louneman mukaan terveydenhoitovälineiden hankkiminen on ollut epidemian alkuvaiheessa vaikeaa, sillä markkinat ovat olleet täysin tyhjät. 

– Toivottavasti ne riittävät hyvinkin pitkälle. Määrät ovat kuitenkin melko suuria ja samalla pyrimme tekemään ulkomailta hankintoja niin että uutta tavaraa Suomeen saadaan, sanoo Lounema.

Tiettyjä lääkkeitä on pakko varastoida

Muiden varmuusvarastojen avaaminen vaatisi omat erilliset päätöksensä. Esimerkiksi lääkkeiden osalta maahantuojat ja valmistajat on velvoitettu säilyttämään tiettyjä lääkkeitä. Se antaa pelivaraa tiukan paikan tullen.

– Jos on tavattoman pitkä tilanne, niin silloin voi aina tulla ongelmia. Mikään varastointi ei voi kaikkia tilanteita varmistaa, mutta sanoisin että meillä on hyvällä tasolla varautuminen lääkkeiden suhteen, kertoo Tomi Lounema.

Lounema kuvailee koronavirusta kovaksi happotestiksi Suomen huoltovarmuudelle, eikä vastaavaa ole ennen nähty. Elintarvikkeiden, polttoaineiden ja sähkön riittävyyteen on kuitenkin varauduttu. Esimerkiksi öljyä riittää normaalikulutuksella viiden kuukauden tarpeisiin.

Suomessa on panostettu huoltovarmuuteen verrattain paljon. Taustalla vaikuttavat syrjäinen sijainti ja geopolitiikka.

– Muut Euroopan maat ovat kylmän sodan jälkeen pääosin ajaneet omat järjestelmänsä alas. Näin teki esimerkiksi Ruotsi, joka nyt kovaa vauhtia rakentaa uudelleen omaa järjestelmäänsä, sanoo Lounema.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.