Vaikka koronakriisi iskisi myös kansainväliseen ruokamarkkinaan, Suomi tuskin kokisi ruokapulaa. Rikkaat maat selviävät, koska niillä on varaa ostaa kallistakin ruokaa.
Kun hallitus määräsi maaliskuun puolivälissä Suomeen poikkeusolot ja sulki maan ulkorajat, suuri joukko suomalaisia ryntäsi ruokakauppaan. Alkoi massiivinen ruuan hamstraus, ja säilykkeet, liha, jauhot, jopa hiiva, loppuivat heti vessapaperin jälkeen.
Harva olisi osannut kuvitella moista tapahtuvaksi.
Suomen huoltovarmuus pula-ajan peruja
Ruuan hamstraamisessa ei mitään järkeä ollutkaan, sillä Suomen ruokahuolto ei ole uhattuna, sanoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maatalousekonomisti ja eturivin ruokahuolloin asiantuntija Tapani Yrjölä. Hän sanoo, ettei ole ollut missään vaiheessa huolissaan siitä, riittääkö ruoka Suomessa. Suomen huoltovarmuus on ruuan osalta hyvä.
– Suomessa huoltovarmuuteen on kiinnitetty hirveästi huomiota sotien jälkeisenä aikana. Asia juontaa juurensa pula-aikaan. Silloiset politiikan tekijät päättivät, etteivät halua tilanteen koskaan toistuvan. Huoltovarmuusjärjestelmämme on sitä perua, hän sanoo.
Omavaraisuutta ja kotimaista tuotantoa ei kuitenkaan pidä sekoittaa huoltovarmuuden kanssa. Yrjölä painottaa, että huoltovarmuuden ylläpito vaatii myös kansainvälistä kauppaa.
– Pelkällä omavaraistaloudella ei pystyttäisi ruokkimaan kaikkia suomalaisia. Tarvitaan tuotantopanoksia, joita ei Suomessa valmisteta, kuten torjunta-aineiden raaka-aineita, tiettyjä ravinteita ja öljyä, jota kuluu maataloudessa paljon, hän sanoo.
