Suomen halvin sähköauto räjäytti pankin välittömästi: ”Aloitus on ollut täysin käsittämätön”

7:26
Volkswagen on aloittanut ID.3-sähköauton valmistuksen. Saksassa alle 30 000 euroa maksava auto saapuu Suomeen ensi vuonna.

Seatin huokea sähköauto on saanut Suomessa räjähtävän lähdön. Maahantuoja arvelee joutuvansa myymään "eioota".

Sähköautot kiinnostavat kuluttajia, varsinkin, jos auton hinta on kohdallaan. Näin on asian laita uuden Seat Mii electricin kohdalla.

Uuden Seat Miin hinnat lähtevät 15 400 eurosta, mikä tekee autosta markkinoiden halvimman sähköauton. Hinnat tulivat julki reilu viikko sitten, ja ostajat lähtivät liikkeelle.

– Aloitus on ollut täysin käsittämätön. Se on yllättänyt, sanoo Seatia Suomessa myyvän K-Caaran toimitusjohtaja Martti Muona.

Hänen mukaansa pikkusähköauton myynnin aloitus on ollut niin reipas, että yhtiö saattaa joutua myymään eioota.

– Olemme keskustelleet nyt maahantuojan kanssa, että sitä saataisiin lisää. Näyttää siltä, että se, mitä autoa on varattu tuotannosta, ei tule riittämään. Alku on ollut todella hyvä, Muona sanoo.

Autoa tuo maahan K-Auto, joka K-Caaran tavoin kuuluu Keskoon.

Miin hintaa painaa alas valtion 2 000 euron hankintatuki sähköautoille. Lisäksi Seat tarjoaa autolle oman ”hankintatuen” eli 2 000 euron alennuksen hintaan tämän vuoden loppuun asti.

Vaikka Mii on pikkuinen – tai ehkä juuri siksi – sen toimintamatka on kilpailukykyinen. Miin yhdistetty toimintamatka kaupunki- ja maantieajolla on jopa 260 kilometriä uuden WLTP-mittaustavan mukaan. Pelkällä kaupunkiajolla akku riittää pidempään, jopa 360 kilometriä. Talvioloissa ajomatka putoaa jonkin verran, kuten muillakin sähköautoilla.

Mii on luonnollisesti automaatti, kuten muutkin sähköautot. Halvimman mallin vakiovarusteita ovat muun muassa audiojärjestelmä viiden tuuman värinäytöllä, etäkäyttöpalvelut, automaattinen ilmastointi, kaistanpitoavustin ja lämmitettävä tuulilasi.

Mutta kuinka paljon Miitä sitten voitaisiin myydä kappalemäärissä, eli mihin rekisteröinnit voivat nousta ensi vuonna?

– Puhutaan kyllä useista sadoista autoista, joka tällaisessa tuotteessa on paljon. Volyymit ovat tietysti pieniä koko autokaupan mittakaavassa, mutta omassa ryhmässään se on todella vahva, Muona sanoo.

Tämän vuoden tammi-lokakuussa Suomessa on Traficomin mukaan ensirekisteröity 1 650 täyssähköautoa.

Suosituimpia ovat olleet Tesla Model 3, jota on rekisteröity tammi-lokakuussa 618 kappaletta ja Nissan Leaf, jota on rekisteröity 238 kappaletta.

Tällä perusteella pienen Miin voi ennustaa kiilaavan suosituimpien sähköautojen joukkoon, jos autoa vain tehtaalta saadaan.

– Sähköautojen tarjonnan lisääntyessä myös asiakkaiden kiinnostus ja kilpailu lisääntyvät. Odotamme sekä täyssähköautoihin että ladattaviin hybrideihin hyvää kaupallista vuotta 2020, Muona sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja