Suomen hallitus antaisi Estonian olla

Suomen hallitus katsoo, että Estonian hylyn pitää saada olla rauhassa edelleen. Hallitus ei pidä tarpeellisena muuttaa asiasta tehtyä Suomen, Ruotsin ja Viron välistä sopimusta, eikä siihen perustuvaa lainsäädäntöämme.

-Estonian hylkyä ja sitä ympäröivää aluetta tulisi jatkossakin kunnioittaa onnettomuuden uhrien viimeisenä leposijana, oikeusministeri Jussi Järventaus totesi hallituksen aamuisten neuvotteluiden jälkeen.

Estonian hylyn ja siinä vielä olevien ruumiiden ja esineistön kohtalo nousi esille uudestaan eilen. Estonia-onnettomuutta tutkiva analyysiryhmä luovutti tällöin Ruotsin hallitukselle mietintönsä, jossa se suositteli Estonian uhrien nostamista. Estonian hylky on rauhoitettu vuonna 1995 annetulla lailla. Laki perustuu Suomen, Ruotsin ja Viron samana vuonna tekemään sopimukseen.

Kolmen maan sopimuksessa Estonian hylkyä ja sitä ympäröivää aluetta pidetään onnettomuuden uhrien viimeisenä leposijana. Sopimukseen perustuvassa laissa kielletään sukeltaminen aluksen uppoamispaikalla sekä muut toimet, joilla pyritään nostamaan ruumiita tai esineitä hylystä tai meren pohjalta.

Vikström: Meri hyvä hautapaikka

Arkkipiispa John Vikström suhtautuu kriittisesti vainajien nostamiseen hylystä. Arkkipiispan mielestä meri on hyvä hautapaikka, joskin hän ymmärtää hyvin omaisten toisenlaisetkin näkemykset.
-Monet omaiset kokevat nykyisen tilanteen vaikeaksi. Mutta kuinka vaikeaksi tilanne muodostuu, jos kaikki aletaan alusta ja monet pettyvät, kun omaisesta ei saadakaan tietoa, arkkipiispa pohtii. Arkkipiispa Vikström otaksuu, että vainajia nostettaessa osa omaisista kokee hautarauhaa rikottavan. Hän myös pelkää vainajien joutuvan kansalaisuutensa perusteella eriarvoiseen asemaan, koska joka maassa ei ole samanlaisia edellytyksiä vainajien tunnistamiseksi.

-Onnettomuuden jälkihoidosta ei saa tehdä alkua uusille sielunhoidollisille ja mielenterveydellisille ongelmille, arkkipiispa painottaa.
Vikström muistuttaa vielä, että Estonian uppoamispaikalla marraskuussa 1994 toimitettu uhrien siunaus- ja muistojumalanpalvelus ei ollut kannanotto hylyn tai uhrien nostamiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat