Suomen entinen tiedustelupäällikkö: "Venäjän sotarikokset niin laaja-alaisia, että komentoketjun on pakko olla tietoinen ja hyväksyä"

Poliitikot, sotajohto vai rivisotilaat - ketkä ovat vastuussa sotarikoksista? 8:36
Poliitikot, sotajohto vai rivisotilaat - ketkä ovat vastuussa sotarikoksista?

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ottaa kantaa Venäjän sotatoimiin Twitterissä.

Kiovan lähellä sijaitsevan Butshan kaupungin pormestarin mukaan jopa 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista. 

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butshan kaupungissa.

– Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti. Osan kädet on sidottu selän taakse. Heidän ruumiitaan on ympäri kaupunkia, puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään.

Butshan kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk on kertonut AFP:lle, että kadulla lojuvat ihmiset oli tapettu ampumalla päähän takaapäin.

"Komentoketjun on pakko hyväksyä"

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo ennakoineensa Venäjän tekevän sotarikoksia Ukrainassa.

– En kuitenkaan tässä mittakaavassa ja käytännössä kaikkialla, missä saivat alueita haltuunsa, Toveri totesi Twitterissä.

– Venäjän asevoimien sotarikokset ovat niin laaja-alaisia, että komentoketjun on pakko olla niistä tietoinen ja hyväksyä toiminta. Ylimmät kenraalitkaan eivät voi enää vetäytyä vastuusta, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

"Rujo määrä massamurhia"

Ukraina kertoi lauantaina saaneensa haltuunsa koko Kiovan alueen, johon esimerkiksi sekä Butsha että Irpin lukeutuvat. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoitti Twitterissä Venäjän sodan romahtaneen tällä lohkolla.

– Taakse jäi rujo määrä massamurhia. Tämä ei tule yllätyksenä Venäjän sotia seuranneelle. Ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia, Aaltola sanoo Twitterissä.

Aaltola kirjoitti tänä aamuna, että hyökkäysota on Venäjän, ei vain presidentti Vladimir Putinin sota.

– Moraalisessa mielessä sota ei ole kutsuttavissa Putinin sodaksi. Hyökkäyssota on Venäjän. Se ei olisi mahdollista ilman laajaa Venäjän valtion koneistoa. Hyökkäyssota on tässä mielessä banaali, tappaminen on osa virkakoneiston jokapäiväisiä, arkisia, päätöksiä, Aaltola kirjoitti Twitterissä.

Mitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo 1:52
Mitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat