Venäjän taakseen jättämän Butshan kaduilla siviiliasuisia ruumiita: "Rujo määrä massamurhia – ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia"

Ukrainalaisen Butshan kaupungin kaduilla lojuu ruumiita, paikalliset kertovat sodan raakuudesta – materiaali voi järkyttää 4:22
Video voi järkyttää: Butshan kaupungin kaduilla lojuu ruumiita – paikalliset kertovat sodan raakuudesta

Kiovan lähellä sijaitsevan Butshan kaupungin pormestarin mukaan jopa 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista. Varoitus: Jutun lopussa on Butshasta ja sen ympäristöstä kuvia, joissa näkyy ruumiita.

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butshan kaupungissa.

– Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti. Osan kädet on sidottu selän taakse. Heidän ruumiitaan on ympäri kaupunkia, puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään.

Puolustusministeriö kuvailee tapahtunutta tviitissään uudeksi Srebrenican joukkomurhaksi. Bosnian sodan aikana tapahtuneessa Srebrenican joukkomurhassa surmattiin yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Ukraina kertoi lauantaina saaneensa haltuunsa koko Kiovan alueen, johon esimerkiksi sekä Butsha että Irpin lukeutuvat. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoitti Twitterissä Venäjän sodan romahtaneen tällä lohkolla.

– Taakse jäi rujo määrä massamurhia. Tämä ei tule yllätyksenä Venäjän sotia seuranneelle. Ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia, Aaltola sanoo.

Sodan ensipäivinä Hostomelin lentokenttää valtaamassa olleiden venäläisten laskuvarjojoukkojen seuraava päämäärä oli Butsha, joka sijaitsee välittömästi lentokentän vieressä.

Hostomelin valtausta venäläismedia hehkutti esimerkkinä siitä, miten nopeasti maan sotatoimet etenevät. Butshassa sodan kuva muuttui.

Venäjän laskuvarjojääkärit etenivät Butshaan kevyin panssariajoneuvoin. BBC:n tietojen mukaan saattueen ensimmäinen ja viimeinen ajoneuvo tuhottiin ja oppikirjamaisesti loput jäivät näin jumiin väijytykseen.

BBC vieraili Butshassa perjantaina viimeisten venäläisjoukkojen vetäydyttyä alueelta.

Tuhottuihin ajoneuvoihin ei ole sittemmin koskettu, vaan BBC:n vierailleissa ne lojuivat yhä tiellä. Väijytyksen aikana nuoret venäläissotilaat juoksivat hädissään karkuun ja rukoilivat, etteivät paikalliset luovuttaisi heitä Ukrainan armeijan käsiin, BBC kirjoittaa.

– Olin pahoillani heidän puolestaan. He olivat niin nuoria, 18–20-vuotiaita, koko elämä edessä, kertoo itseään setä Hryshaksi kutsuva noin 70-vuotias mies BBC:lle.

Butsha toimi taistelutantereena noin kuukauden ajan. Presidentti Vladimir Putinin joukkojen rynnäkkö lännestä kohti Kiovaa pysähtyisi Butshasta välittömästi etelään sijaitsevassa Irpinissä. 

AFP: Ruumiita satunnaisesti ympäri kaupunkia

Ruumiita lojuu hiljaisella, puiden reunustamalla kadulla Butshan kaupungissa.

Uutistoimisto AFP:n kaupunkiin päässeet toimittajat kertovat kaikkien parinkymmenen ihmisen olevan siviilivaatteissa. Osa ruumiista tuijottaa tyhjin silmin Ukrainan taivaalle, osa on jäänyt lojumaan kasvot koti maata.

Kolme ruumista on sotkeutunut polkupyöriin, ja osa makaa maassa rusentuneiden ja luodinreikäisten autojen vieressä. Yhden kädet on sidottu selän taakse valkoisella kankaalla, ja hänen Ukrainan passinsa on avoimena ruumiin vieressä.

Venäjän vauhdikas vetäytyminen Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ympäröiviltä alueilta paljastaa jatkuvasti lisää kauheuksia. Butshan kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk on kertonut AFP:lle, että kadulla lojuvat ihmiset oli tapettu ampumalla päähän takaapäin.

Joukkohautoihin on pormestarin mukaan haudattu 280 ihmistä, ja kokonaisia perheitä on edelleen autoissaan kuoliaiksi ammuttuina.

Ennen Venäjän hyökkäystä Butsha oli uninen lähiö Kiovan esikaupunkialueella, ja sitä ympäröivät Valko-Venäjälle asti ulottuvat mäntymetsät. Kuukauden kestäneet kiivaat taistelut Butshan ja läheisen Irpinin kaltaisissa paikoissa estivät Venäjän joukkoja saartamasta reilun parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Kiovaa.

Paikallisille ruumiit arkipäivää

Taisteluiden hinta on valtava. AFP:n tiimi kertoo rakennuksissa olevista valtavista rei'istä, joita räjähdykset ovat jättäneet jälkeensä. Kaduilla on tuhoutuneita autoja, päivittäistavarakauppoja, kahviloita ja koteja on poltettu sekä tuhottu ja kirkon katto on vahingoittunut. Vain pikaruokaravintola McDonald's näyttää selvinneen koskemattomana.

Ruumiita tulee vastaan eri puolilla kaupunkia, mutta eräällä kadulla väkivalta näyttää olleen järjestelmällistä. Kaikki parikymmentä ruumista ovat muutaman sadan metrin alueella, 16 niistä joko jalkakäytävällä tai sen reunalla. Osa on ryhmissä, mutta osa on kuollut yksin, kuten mies, joka on kaatunut pyöränsä alle ja näyttää siltä, ettei pääse ylös.

Myös aineelliset tuhot ovat mittavia. Ympärillä näkyy luotien rei'ittämiä ja palaneita autoja.

Kauhut ovat kuitenkin arkipäiväistyneet. Jäljelle jääneet asukkaat kävelevät kaduilla ruumiiden ohi juurikaan niitä vilkuilematta.

"Jos rauha tulee, kaikki on hienosti"

Kovin nopeasti ruumiita ei kaduilta käydä hakemassa: Ukrainan joukot ovat vastikään saaneet Butshan takaisin haltuunsa ja aloittaneet avustuskuljetukset lauantaina.

Sotilaat ovat jakaneet ruokaa ja lääkkeitä kaupungissa vielä oleileville. Avustusoperaation edustaja kertoo AFP:lle, että asukkaat ovat edelleen hyvin peloissaan ja erittäin järkyttyneitä.

Suurin osa Butshaan jääneistä siviileistä on iäkkäitä ihmisiä. Soppajonossa ryhmä ikäihmisiä syö borssikeittoa ja pataa tilapäisliedellä, jonka vieressä on keltainen Lada tyhjin renkain. He kertovat AFP:lle, että venäläissotilaat murtautuivat asuntoihin, varastivat tarvikkeita ja kysyivät iäkkäältä naiselta, oliko tällä aseita.

Tiistaina he laskivat yli 70 Venäjän aseistautuneen ajoneuvon häipyneen kaupungista ja lähteneen Kiovasta poispäin. Tykistötuli loppui torstaina.

– Jos rauha tulee, kaikki on hienosti, sanoo 82-vuotias Nadia Protopopova.

Varoitus: Alla olevissa kuvissa näkyy ruumiita. Kuvat ovat Butshasta ja sen ympäristöstä.

Ukrainalaiset sotilaat saapuvat Butshaan huhtikuussa 2022.
Ukrainalaissotilaita Butshan ja Irpinin välisen sillan tietämillä.

Kuollut ihminen Butshassa Ukrainassa huhtikuussa 2022.
Ukrainan puolustusministeriön mukaan siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti.

Sotilas kävelee kuolleiden ihmisten ohi Butshassa Ukrainassa huhtikuussa 2022.
Butshan kaupungin pormestarin mukaan jopa 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista.

Lue myös:

    Uusimmat