Mainos

Suomen ensimmäinen sähköautojen drive in -elokuvailta keräsi kymmeniä sähköautoja Kirkkonummelle

Suomen ensimmäinen sähköautojen drive-in -elokuvailta keräsi noin 70 ajoneuvoa Kirkkonummelle eilen illalla. Tulijoita olisi ollut enemmänkin - kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan tapahtumaan. Sähköautojen määrä Suomessa kasvaa koko ajan.

Tähtien sota -elokuva keräsi Kirkkonummen Långvikiin poikkeuksellisen yleisön - noin 70 sähköautoa. Sähköauton hankintaan houkuttelevat monet syyt.

– Se on hiljainen, mukava, kuluttaa vähän, ei haise, kaikki hyvät asiat, perustelee Sari Kangasoja.

Trafin tilastojen mukaan täyssähköautoja on liikenteessä yli 1600 ja ladattavia hybridejä 7400.

Sähköautojen määrä kaukana tavoitteista

– Hyvää vauhtia se on kasvamassa. Prosenttiluvut ovat tosi hurjia, melkein tuplaantuu per vuosi, mutta kaukana ollaan vielä siitä, mitä voitaisiin olla, toteaa Sähköautoilijat ry:n puheenjohtaja Kari Kallonen.

Valtio maksaa alle 50 000 euroa maksaville sähköautoille 2000 euron hankintatuen. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2030 Suomen teillä huristelisi 250 000 sähköautoa.

Hinta ja saatavuus jarruttavat hankintoja

Tällä hetkellä suurimmat esteet sähköautojen hankinnalle ovat hinta ja saatavuus.

– Tavallisen kuluttajan näkökulmasta suurin este on se, että tarjontaa on tosi vähän ja se, mistä on tarjontaa, on kallista. Uskon kyllä, että markkinat hoitavat tämän lähivuosina. Tulee niin kova kilpailu, että sähköautojen hinnat laskevat, pohtii Kallonen.

Vaikka sähköautojen latauspisteitä on rakennettu lisää, niitä ei autoilijoiden mielestä vieläkään ole riittävästi.

– Pikalatauspisteitä voisi olla isojen teiden varsilla. Olisi helpompi suunnitella matkustaminen, jos ajaa pitkää matkaa, sanoo Juha Turunen.

Työpaikoilla lataaminen helpottumassa

Sähköautoilijat toivovat, että autoetuverotus muuttuisi sähköautoille myönteisemmäksi. Lisäksi toivotaan muutosta taloyhtiölainsäädäntöön.

– Mieluummin saataisiin semmoinen lakimuutos, että sähköautoilijalla olisi oikeus omalla kustannuksellaan laittaa itselleen latausasema. Tällä hetkellä yhdenvertaisuuslaki tulee helposti vastaan siinä ja taloyhtiöt kieltävät sen laittamisen, selittää Kallonen.

Työpaikoilla lataaminen on helpottumassa. Hallitus on päättänyt selkeyttää työpaikalla lataamisen verotuskohtelua.

– Nyt siitä tulee saman tyyppinen kuin kännykkäetu tai lounasetu, että työnantajan on helppo antaa lupa siihen, iloitsee Kallonen.

Katseita keräävä ajopeli

Sähköautoilijoiden puheenjohtajan oma auto herättää jo pelkällä ulkonäöllään muiden tielläliikkujien kiinnostuksen.

– 99 prosenttia ihmisistä peukuttaa ja kysyy, saako ottaa kuvia. Kukaan ei ole tullut negatiivisesti vastaan. Yleensä ihmiset kiinnostuvat, kun kerron auton käyttökuluista: alle kahdella eurolla ajaa sata kilometriä, huomauttaa Kallonen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.