Suomen ensimmäinen huumekoira Eri teki 50 vuotta sitten historiallisen löydön – tämä huumetapaus herätti suurta huomiota

Lokakuun alussa vuonna 1969 Tulli teki suurta huomiota herättäneen huumelöydön Hangossa. Tarinassa merkittävä osa oli Suomen ensimmäiseksi huumekoiraksi julistetulla Erillä, kertoo Tulli.

50 vuotta sitten Tulli oli vasta alkanut kouluttaa ensimmäisiä huumekoiria, kun yksi niistä päätettiin laittaa tositoimiin Hangon satamassa.

Satamassa kaksi paikallista teinityttöä oli otettu kiinni, koska heidän oli epäilty käyttäneen huumausaineita satamaan ankkuroidussa ruotsalaisessa rahtilaivassa. Miehistön jäsenten epäiltiin tarjonneen päihteitä tytöille.

Laivaan tehtävään tehotarkastukseen päätettiin kokeilla yhtä koulutettavista koirista. Tehtävän sai tullikoira nimeltä Eri.

Messipojan yläpunkka kiinnitti koiran huomion

Helsingin tullikamarin tullivartija Taisto Virkonmaa muistelee, että huumekoira oli reagoinut laivan hytissä messipojan yläpunkkaan. Messipoika oli tunnustanut, että siellä oli ollut ainetta, jonka hän oli sitten siirtänyt pois ja heittänyt täkille.

– Ja sieltä täkiltä se sitten löytyi. Koiran reaktion perusteella näyttö oli niin varma, että hänen oli kuulustelussa tunnustettava, että hänellä oli ollut punkassa kätkö, Virkonmaa kertoo.

Koiran ansiosta löydettiin 6,88 grammaa hasista. Nykyajan mittapuulla verrattain vaatimaton löytö herätti tuolloin laajasti huomiota myös lehdistössä.


Eläkepäivät koittivat 80-luvun kynnyksellä

Tullivartija Virkonmaa jatkoi Erin kouluttamista Opaskoirakoulussa Espoossa.

Eri olikin jo ennen koiranohjaajakurssin alkua julistettu mediassa Suomen ensimmäiseksi huumausainekoiraksi, mutta kurssilta se valmistui kolmen muun koiran kanssa joulukuussa 1969.

Työskentelyn aloitettuaan Eri teki paljon löytöjä Helsingissä ja eri puolila Etelä-Suomea.

Huumausainekoirana se jatkoi 10-vuotiaaksi ja eläköityi vuonna 1978. Eri kuoli 15-vuotiaana.  

Lue myös:

    Uusimmat