Mainos

Lexi paljasti suuren huumausaineiden salakuljetusyrityksen - palkittiin vuoden tullikoirana

Suomen Kennelliitto nimitti tullissa työskentelevän Lexi-koiran Vuoden Tullikoiraksi.

Palkittu Lexi oli ratkaisevassa roolissa ohjaajansa Johan Hagströmin kanssa erittäin vaaralliseksi luokiteltujen huumausaineiden salakuljetusyrityksen paljastumisessa Vaasan satamassa marraskuussa 2015. 

Lexin paljastamasta huumausaine-erästä olisi saatu satojatuhansia käyttöannoksia ja sen arvioitu katukauppa-arvo olisi ollut yli 14 miljoonaa euroa. 

Tullikoira Lexi reagoi maahantulleeseen rekka-autoon. Kun rekka-auton kuljettajaa pyydettiin avaamaan tavaratilan ovet, osoittautui tavaratila tyhjäksi. Tyhjästä tavaratilasta huolimatta Lexi merkkasi tavaratilaa myös sisäpuolelta, jolloin päätös rakenteiden tarkistamisesta syntyi.

‒ Yllätyksellisesti rekka-auton tavaratila oli tyhjä, mutta Lexin selkeä ilmaisu myös tavaratilan sisällä vahvisti epäilystäni rakenteisiin tehdystä kätköstä. Perävaunun lattialevyjen alla olevasta kätkötilasta löytyi useita paketteja, joista paljastui yli 100 kiloa huumausaineita. Fiilis oli kyllä aluksi epäuskoinen, eikä siinä voinut muuta kiitellä Lexiä uskomattomasta suorituksesta, kertoo Lexin ohjaaja Johan Hagström.

Lexiä on nimetty epävirallisesti Tullin Pohjanmaan liikkuvassa ryhmässä sankarikoiraksi. Kohteen merkitseminen tyhjästä tavaratilasta huolimatta varmistivat sen, että huumeiden salakuljetusyritys jäi Tullin haaviin.

Lexi on leppoisa kotikoira

Tullikoira Lexi tuli ohjaajallensa Johan Hagströmille vuoden ikäisenä. Lexin koulutus huumausaineiden etsintään aloitettiin saman tien ja se suoritti peruskoulutuksen hyväksytysti kolme vuotta sitten.

Lexi on tyypillinen, energinen labradorinnoutaja uros, joka on aina valmis työskentelemään ohjaajansa kanssa. Vaasan löydön lisäksi Lexi on paljastanut useita huumausaineiden salakuljetusyrityksiä.

Lexi, kuten muutkin tullikoirat, asuvat ohjaajansa luona. Vapaa-ajallakin Lexi on kova käyttämään nenäänsä ja käykin nuuskimassa mielellään eri paikkoja. Lexi tykkää myös olla autossa ja katsella ikkunasta vaihtelevia maisemia.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.