Lotta Haralan kymmenen vuoden unelma lähellä toteutua – laskutoimitus paljastaa herkullisen asetelman: "Mulle tosi iso juttu"

Lotta Harala juoksi keskiviikkona ensimmäisen 100 metrin aitakilpailunsa lähes kolmeen vuoteen ja täräytti heti taululle ennätystuloksensa. Pitkään haarukassa ollut 13 sekunnin alitus on aivan käden ulottuvilla, mikä saa tamperelaisjuoksijan hehkumaan tyytyväisenä.

Säärivamman takia kaksi edellistä kesää kilpailematta ollut Harala rynni Jyväskylän gp-kilpailun alkueräjuoksun kärjessä aina loppumetreille saakka. Kova kolautus viimeiseen aitaan vei tasapainon ja vauhdin, samalla Annimari Korte livahti ohi. Kortteen aika 12.98, Haralan 13.03. 

Oma ennätys parani neljällä sadasosalla, mutta Kortteen voittoaika paljasti, että paljon parempaa oli tuloillaan.

Välittömästi maaliviivan jälkeen pinnalla oli pieni harmitus.

Oli vähän sellainen olo, että äh, voi hitsi. Odotin itseltäni paljon, minimitavoite oli juosta ennätys, Harala sanoo.

Kisan jälkeen tehty analyysi osoitti, että aitaosumaan kului "rutkasti aikaa". Harala toteaa olleensa hyvässä vauhdissa ennen kolausta. Radalta hän kuitenkin poistui "hymyssä suin". Minimitavoite täyttyi.

Ehkä oli huojennus, että ei käynyt mitään. Ei tullut uutta vammaa, en kaatunut, pääsin maaliin. Osasin olla tyytyväinen ja iloinen. Ei ole itsestään selvää, että lähes kolmen vuoden jälkeen ja mun taustallani pääsee heti tuolle tasolle.

"Aitajuoksu on matikkaa"

Harala rikkoi jo hallikaudella ennätyksensä 60 metrin aidoissa ja sama meno jatkui nyt ulkoratakauden avauksessa.

Ennätys syntyi, mutta Haralan jo pitkään himoitsema 13 sekunnin alitus jäi harmillisella tavalla vielä uupumaan. Suomessa alle 13 sekunnin ovat pystyneet juoksemaan vain Reetta Hurske, Korte ja Nooralotta Neziri.

Harala myöntää, että 13 sekunnin alitus kutkuttaa mieltä.

On se todella iso juttu mulle. Voi sanoa, että 10 vuotta se on ollut otettavissa ja se olisi ollut realistista monena kautena. On ollut tosi paljon erilaisia haasteita, loukkaantumisia. Viimeinen vajaa kolme vuotta säären kanssa. Sitä ennen kaksi vuotta kuntoutusta selkälekkauksesta, Harala kertaa.

– Se usko, että pystyn juoksemaan sen 12-alkuisen ajan, on ollut taustalla koko ajan ja antanut voimaa. Se mielessä olen taistellut vaikeiden vuosien läpi.

Nyt 13 sekunnin alitus näyttää todennäköisemmältä kuin koskaan. Siitä todistaa Jyväskylän juoksu, jossa ilman viimeisen aidan osumaa Haralan aika olisi painunut kirkkaasti rajan alle. Myös harjoitukset ja niissä tehdyt mittaukset kertovat huippukunnosta.

Minkälaisesta tuloskunnosta mittaukset kertovat, sitä Harala ei halua tässä vaiheessa paljastaa. Antaa juoksujen kertoa. 

Joka tapauksessa luottamus koviin aikoihin on vahva pitkästä tauosta huolimatta.

Kyllä sieltä on paljon sadasosia otettavissa pois. Lähdetään sitä 12-alkuista hakemaan aluksi, Harala sanoo.

Aitajuoksu on hyvin puhtaasti matikkaa. Itseluottamus tulee siitä, että tiedän, mitä treeneissä juoksen. Siellä mitataan aitavälejä, ja kun aitavälit osoittavat jotain lukemaa, niin ne kun ynnää yhteen, siitä tulee lopputulos alkusileä ja loppusileä huomioiden. Urheilija aika pitkälti tietää, mitä aikaa voi odottaa treenien perusteella.

Vaikka raja on nyt aivan käden ulottuvilla, ei Harala sanojensa mukaan lähde sitä erityisemmin jahtaamaan. Kovat ajat syntyvät, kun keskittyminen pysyy tekemisessä.

Totta kai tuntuu hyvältä, että ei tarvitse millään tavalla ylisuorittaa tai tehdä nappionnistumista. Sen pitäisi tulla ihan perusrutiinilla, mitä juoksen joka päivä treeneissä, jos tulee ehjä juoksu. Totta kai tuntuu hyvältä ja on vapautunut fiilis lähteä kisaan, Harala sanoo.

On iso purkautumisen tunne, jos ja kun se tapahtuu. Varsinkin, kun on mennyt niin monta vuotta sitä kohti mentäessä. Kyllä se on mulle tosi iso juttu.

Sääri vaatii huomiota

Vaikka Haralan tilanne näyttää nyt valoisalta, vaatii juoksijan sääri yhä huolenpitoa. Harala kertoo säärensä olleen arka keskiviikon kisan jälkeisenä päivänä. Pitkästä aikaa tullut kova rasitus teki tehtävänsä.

Sääri on sellainen, että sitä pitää varmastikin erittäin tarkkaan huoltaa läpi kisakauden, Harala sanoo. 

Ei tule vain ohessa, vaan vaatii paljon toimepiteitä. Mutta olen oppinut elämään sen kanssa ja tiedän, mikä toimii. Olen tosi luottavainen, että kun maltan treenata kisojen välissä niin, että en iskuta juurikaan, se tulee kestämään. Alkukausi on varmasti haaste, kun tulee pitkästä aikaa iskutusta.

Harala sanoo kilpailevansa kesän aikana määrällisesti vähemmän kuin moni muu urheilija. Osittain säärensä tilanteen takia, mutta myös siksi, että kokee tavan sopivan itselleen.

Kilpailen vähemmän, lataudun niihin kilpailuhin ja treenaan kesällä hyvin, Harala sanoo.

Toivon, että pystyn kisaamaan syyskuun puoleenväliin saakka ehjän kesän, mutta en ahnehdi kisoja.

Tavoitteena on tietysti juosta kova aika. Vielä tärkeämpää on pysyä ehjänä.

Haluan päästä ensimmäistä kertaa aikuisurheilijaurani aikana alottamaan harjojtuskauden ehkänä ja terveenä ilman mitään kuntoutusta edessä.

Lotta Harala kilpailee seuraavan kerran Turun Paavo Nurmi Gamesissa tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat