Suomeen voi tulla jopa 20 000 ihmistä itärajan kautta viikonlopun aikana: "Rajavartiolaitos pysyy valppaana"

Suomen itärajan tilanne pääuutinen maailman suosituimmalla uutiskanavalla – näin tilanne nähdään ulkopuolelta 1:30
Suomen itärajan tilanne pääuutinen maailman suosituimmalla uutiskanavalla

Suomeen voi tulla viikonlopun aikana noin 15 000–20 000 ihmistä itärajan kautta, arvioi Rajavartiolaitos. Rajanylittäjien määrät eivät kuitenkaan yllä vielä koronapandemiaa edeltävien vuosien tasolle.

–  Maarajan ylittäjien tarkan määrän ennustaminen on nykytilanteessa kuitenkin erittäin vaikeaa, Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty sanoo.

Suomen maarajan ylitti eilen Rajavartiolaitoksen mukaan 7 667 ihmistä. Normaalina perjantaina ylittäjiä on Pitkäniityn mukaan ollut noin kuusituhatta.

– Lauantaina voi saapua jopa 10 000 venäläistä Suomeen. Sunnuntai on tyypillisesti rauhallisempi päivä.

Rajavartiolaitos seuraa ylittäjien määrää vuorokausitasolla. Liikenne rajanylityspaikoilla on kuitenkin jatkunut Pitkäniityn mukaan vilkkaana.

Itärajan ylitysten määrät ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti kansalaisten osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkoaamuna. Tarkoituksena on saada lisää sotilaita Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina hallituksen valmistelussa olevasta periaatepäätöksestä, jonka nojalla voidaan rajoittaa venäläisten maahantuloa. Uudet rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Vaalimaa on suosituin rajanylityspaikka

Matkustajajonot olivat tänään keskipäivällä pisimmät Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen johtokeskus. Sen sijaan esimerkiksi Vaalimaan jonot olivat lyhyemmät verrattuna eiliseen.

Tilanne rajoilla elää johtokeskuksen mukaan kuitenkin jatkuvasti. Rajavartiolaitoksen Pitkäniitty myös muistuttaa, että Suomeen jonottavat matkustajat ovat joutuneet ensin ylittämään Venäjän puolisen rajanylityspaikan.

–  Siellä voi olla pidemmät jonot, mutta meillä ei ole sinne suoraa näkyvyyttä. Kuulemme jonotusajasta tänne tulevilta matkustajilta.

Vaikka jonot olivat tänään pidemmät Nuijamaalla ja Imatralla, on Vaalimaa ollut Pitkäniityn mukaan kaikkein suosituin rajanylityspaikka koronapandemian alusta lähtien. Sieltä matkustetaan tyypillisesti Helsinkiin, muualle pääkaupunkiseudulle tai muualle Eurooppaan. Nuijamaan ja Imatran liikenne suuntautuu Etelä-Karjalaan.

Venäjä ei vaikuta rajoittavan kutsuntaikäisten miesten poistumista maasta

Rajavartiolaitoksessa ei ole havaittu, että rajanylityspaikoilla olisi nyt vähemmän niitä, jotka kuuluvat Venäjän osittaisen liikekannallepanon piiriin.

– Näitä ikäluokkia edustavia miehiä on selvästi matkustajien joukossa. Voidaan siis hyvin todeta, että näitä ihmisiä poistuu nyt Venäjältä, Pitkäniitty arvioi.

Venäjä ei vaikuta Pitkäniityn mukaan rajoittavan miesten poistumista maasta Suomen itärajalla. Esimerkiksi vuorobusseissa olevat matkustajat eivät ole raportoineet, että niistä olisi poistettu ihmisiä ennen Venäjän puolen rajanylityspaikan läpi ajamista.

Suomen Rajavartiolaitos ei ole myöskään huomannut laittomia maaston kautta tehtäviä rajanylityksiä viime päivien aikana.

– Toki sitä on voitu yrittää niin, että he ovat jääneet kiinni jo Venäjän puolella, mutta edes tällaista ei ole havaittu, Pitkäniitty huomauttaa.

Maastorajojen valvontaa säädetään uhkakuvien mukaan, kertoo Pitkäniitty. Hän ei kuitenkaan kommentoinut, onko valvontaa kiristetty viime päivinä.

Rajavartiolaitos ei ole myöskään havainnut väärennetyillä matkustusasiakirjoilla matkustamisen lisääntyneen sen jälkeen, kun liikekannallepanosta ilmoitettiin. Turvapaikkahakemukset rajalla ovat jääneet päivittäin yksittäisiin tapauksiin.

"En ole huolissani"

Pitkäniitty muistuttaa, että rajan tilanteen kehitystä on nyt vaikea ennustaa. Rajavartiolaitoksella on kuitenkin hänen mukaansa tarpeeksi kapasiteettia tulijoiden käsittelyyn.

– Kaikille saapujille tehdään huolelliset tarkastukset, jotta mahdolliset uhkatapaukset, kuten rikolliset, saadaan poimittua pois.

Tilanne rajalla voi vaikeutua Pitkäniityn mukaan paljon, mutta se ei ole hänen mielestään ongelma. Kaikkiin mahdollisiin muutoksiin on varauduttu.

– Rajavartiolaitos pysyy valppaana ja hereillä, kun tilanne on epämääräinen. En ole huolissani.


Oikaisu 25.9. klo 12.17: Periaatepäätös on vasta valmistelussa.

Lue myös:

    Uusimmat