Sosiaalisen median huhut itärajan jättijonoista Suomeen perättömiä, mutta muutoksiin varauduttu: "Tilanne nyt täysin normaali"

8:28
Katso myös: Venäjä julisti osittaisen liikekannallepanon – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut itärajan jättijonoista Suomeen ovat Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan perättömiä.

Sosiaalisessa mediassa kiertävän huhun mukaan jono itärajalla Venäjältä Suomeen olisi venynyt kymmenien kilometrien mittaiseksi Venäjän osittaisen liikekannallepanoilmoituksen jälkeen.

Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kuitenkin kerrotaan MTV Uutisille, että jono rajalla vastaa normaalia iltapäiväliikennettä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Taneli Revon mukaan Vaalimaan rajalla on tällä hetkellä noin 150 metriä pitkä jono Venäjältä Suomeen.

– Siellä on aika perinteinen iltapäiväjono, ja liikenne soljuu suhteellisen normaalisti, Repo toteaa.

Repo kertoo, että rajaliikenteen tilannetta seurataan jatkuvasti ja muutoksiin on varauduttu.

– Tässä ollaan taas niin sanotusti uuden edessä. Nähtäväksi jää, miten tämä tilanne konkretisoituu.

Revon mukaan Kaakkois-Suomen rajavartiosto pystyy vastaamaan tilanteeseen, jos liikennemäärät lähtevät nousuun. Suomeen pyrkivien määrän kehitystä on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen.

– Vertailukohdetta vastaavaan tilanteeseen ei oikein ole. Nykyhetken perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että liikenne pysyy hyvin samanlaisena kuin tähänkin asti, Repo arvioi. 

Tilanne Suomen rajalla rauhallinen

Myös Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnan apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, että Vaalimaan ja Nuijamaan rajalla liikenne on sujunut tänään edellispäivien tapaan.

–Juuri soitin vuoropäälliköt läpi, ja heidän mukaansa liikenne Vaalimaalla ja Nuijamaalla näyttää hyvin tavanomaiselta. Eli samanlaiselta se näyttää kuin se on ollut jo noin kuukauden päivät, Lukkari kertoi hieman ennen kello seitsemää illalla.

Lennot Venäjältä täynnä

Lentojen Venäjältä on raportoitu tänään täyttyneen pikavauhtia sen jälkeen, kun Vladimir Putin kertoi osittaisesta liikekannallepanosta. Etenkin monet venäläismiehet näyttivät haluavan pikaisesti varmistaa sen, että juuri he eivät olisi riviin kutsuttavien 300 000 reserviläisen joukossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tämänpäiväiset lennot muun muassa Armeniaan, Kazakstaniin ja Georgiaan myytiin loppuun.

Turkin valtion lentoyhtiö Turkish Airlines puolestaan kertoi, että lennot Venäjältä Turkin suurimpaan kaupunkiin Istanbuliin on myyty loppuun lauantaihin asti. 

Venäläiset eivät tarvitse näihin maihin matkustamiseen viisumia, ja niihin ylipäätään vielä pääsee lentäen Venäjältä.

Hakuyhtiö Googlen datan mukaan venäläisten haut "lentolipuille" ja "lennoille" tuplaantuivat sen jälkeen, kun Putin aloitti puheensa. Myös kysely "kuinka lähteä Venäjältä" oli Googlen hauissa tavanomaista suositumpi.

Suomessa ollaan valmiita isompaakin määrään rajan ylittäjiä

Lukkari kertoo Revon tapaan, että Suomen itärajalla ollaan valmiina suurempaankin määrään tulijoita.

– Valmiusorganisaatio kun ollaan, meillä ovat hyvät resurssit ja perusvalmiudet aina kaikenlaisiin rajaturvallisuustilanteisiin ja rajatarkastustehtäviin Kaakkois-Suomen rajavartiostossa.

– Rajaliikenne on ollut viime aikoina normaalia vähäisempää, ja henkilökunta riittää kyllä merkittävästikin isompiin rajanylitysmääriin.

Lukkari muistuttaa siitä, että tilanteen muutos Venäjällä ei näy heti rajalla.

– Loppuviikko ja tuleva viikonloppu tietenkin näyttävät, jos jotain muutoksia alkaa tapahtua. Ottaa aikaa, ennen kuin ihmiset lähtevät liikkeelle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja