MTV seuraa rajan sulkeutumista venäläisturisteilta paikan päällä – turistiviisumeilla yritetty vielä rajan yli, Vaalimaalla 400 metrin jono

2:18
Tällainen tilanne Vaalimaan rajanylityspaikalla oli perjantaiaamuna.

Venäläisten turistien viisumeja koskevat rajoitukset astuvat voimaan heti puolenyön jälkeen. MTV Uutiset seuraa tilannetta Vaalimaan rajanylityspaikalla hetki hetkeltä. 

Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Periaatepäätöksellä pyritään lähtökohtaisesti estämään kokonaan nykytilanteessa venäläisten turismi Suomeen ja siihen liittyvä kauttakulku Suomen kautta.

8.49: Vaalimaan rajanylityspaikalla 400 metrin jono

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen mukaan Vaalimaan rajanylityspaikalla on tällä hetkellä 400 metrin jono.

Paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Janne Hopsu kertoi aiemmin tänään, että venäläisten turistiviisumien rajoitusten astuttua voimaan rajanylitykseen tarvittavat asiakirjat tarkistettaneen huolellisemmin ja siksi jonoja on tänään odotettavissa.

8.19: Puolet viime yönä Kaakkois-Suomen rajalle tulleista venäläisistä käännytettiin takaisin 

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli rauhallinen viime yönä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Puolenyön ja aamuviiden välillä tapahtui noin 380 maahantuloa Venäjältä Suomeen alueen rajanylityspaikoilla.

Noin puolet yön aikana Kaakkois-Suomen raja-asemille tulleista venäläisistä on käännytetty takaisin, kertoo viestintäsihteeri Enni Matikainen.

Suomeen saapui Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta 4  604 Venäjän kansalaista torstaina. Venäläisten viisumeja koskevat rajoitukset astuivat voimaan perjantaina keskiyöllä.

7.04: Turistiviisumeilla yritetty Suomeen vielä tänään

Rajan sulkeutumista venäläisturisteilta paikan päällä seuraava toimittaja Janne Hopsu kertoo, että turistiviisumeilla on tämän vuorokauden aikana yritetty rajan yli. Kello kolmeen mennessä yötä on Hopsun mukaan tehty 10 epäämispäätöstä turistiviisumeille.

22.15: Toimittajamme Janne Hopsu kuvailee tilanteen olevan rauhoittumassa

– Mitään ryntäystä ei ole. Vielä kolme varttia sitten autoja oli huomattavasti enemmän, nyt niitä on vain kourallinen.

Arvio on edelleen, että tänään venäläisiä saapuu Suomeen noin 4 500.

– Huomenna tietysti voisi kuvitella, että tuo luku on pienempi, kun turistiviisumikielto astuu voimaan.

1:42

21.30: Toimittajamme Janne Hopsu kuvailee tilannetta kaikkea muuta kuin hiljaiseksi

– Vielä tähänkin aikaan täällä jonottaa useita kymmeniä autoja. Muutamilta ihmisiltä olen täällä kysynyt, niin tuon rajan ylittäminen kestää noin tunnin.

Hopsu kuvailee, että rajaa eivät ole ylittämässä vain nuoret miehet, joukossa on perheitä pienten lasten kanssa ja vanhuksia.

– Joukossa on varmasti myös sen ikäisiä miehiä, joiden Putin toivoisi lähtevän Ukrainaan sotimaan.

Liikennettä piisaa myös päinvastaiseen suuntaan. Paikalla on kymmeniä henkilöautoja matkaamassa Venäjän suuntaan. Joukossa oli myös Venäjälle rekisteritunnuksissa olevia linja-autoja.

– Arvioita on, että liikenne Venäjältä Suomeen pienenisi 30—50 prosenttia turistiviisumikiellon myötä.  

Rajoituksiin sisältyy poikkeuksia, jotka vertautuvat koronarajoituksiin. Suomeen voi edelleen matkustaa esimerkiksi perhesyistä tai humanitaarisista syistä.

Myöskään liikematkailijoihin ei lähtökohtaisesti kohdistu rajoituksia, jos on välttämätön syy matkustaa liiketoiminnan vuoksi Suomeen tai EU- ja Schengen-alueelle. Pääsykokeeseen saa myös tulla. Tarkempi lista on päivitetty Rajavartiolaitoksen sivuille.

– Iso ja vaikein kysymys tässä lopulta on se, että ketkä pääsevät rajan yli tänne: rajatapaukset. Jotkut ehkä yrittävät tulla tänne ja sanovat, että heillä on sukulaisia Suomessa, missä sukulaisuuden raja menee? Jotkut hakevat ehkä turvapaikkaa tai tilapäistäsuojelua.

Autoja tulee ja menee jatkuvasti. Toistaiseksi Venäjältä Suomeen rajan on ylittänyt tänään noin 4 500 venäläistä.

– Tänään tulee arviolta noin 4 800 ihmistä. Tiistaina tuo luku oli 7 000 ja rapiat.

MTV jatkaa tilanteen seuraamista Vaalimaalla myös huomisaamuna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja