Supo ja Rajavartiolaitos: Venäläisten matkustus Suomeen ei uhkaa kansallista turvallisuutta – luvattomat rajanylitykset voivat lisääntyä

2:10
Venäläisten matkustus Suomeen ei Supon mukaan uhkaa kansallista turvallisuutta – luvattomat rajanylitykset voivat lisääntyä

Venäläisten matkustus turistiviisumeilla Suomeen ei uhkaa kansallista turvallisuutta, arvioi Suojelupoliisi. Myöskään Venäjän osittainen liikekannallepano ei ole merkittävästi muuttanut venäläisten matkustamiseen liittyvää turvallisuusuhkaa.

Suomeen saapui viikonlopun aikana noin 16 900 Venäjän kansalaista. Määrä on selvästi suurempi kuin viikkoa aiemmin, kun osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä ei ollut vielä tietoa.

Neljän henkilön epäillään ylittäneen Suomen rajan luvatta Kuusamossa lauantaina. Rajavartiolaitoksen mukaan venäläisten maahantulon rajoittamisen myötä myös laittomat rajanylitykset ja niiden yritykset voivat lisääntyä.

– Tämä on ollut meillä koko ajan uhkakuva, että ihmiset, jotka eivät pysty tulemaan rajanylityspaikkojen kautta laillisesti, yrittävät tulla maastoteitse. Toistaiseksi ei voida puhua laajasta ilmiöstä, mutta se otetaan varautumisessa huomioon, kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksesta kertoo.

– Kysymys on tietysti siitä, kuinka iso on epätoivo ja tarve päästä pois ja mitkä ovat ne keinot, millä sieltä voi päästä pois. Löytyykö laillisia reittejä ja jos ei, niin ollaanko valmiita sitten tulemaan laittomia reittejä, hän lisää.

Tulijoita tarkkaillaan

Venäjän liikekannallepano on näkynyt selvästi Suomen itärajalla jo vajaan viikon ajan.

Eilen Suomeen tuli kaksi kertaa enemmän venäläisiä kuin viikkoa aiemmin. Nuorten ja keski-ikäisten venäläismiesten määrä on myös lisääntynyt rajalla aiempaan verrattuna.

Viranomaiset tarkkailevat, ketkä rajan yli nyt tulevat.

– Me pidämme todella tarkkaa kirjaa tällä hetkellä siitä, ketä tänne tulee, millä perusteella ja mitä heillä on suunnitelmissaan. Se, että mihin nämä ihmiset ovat menossa, vaihtelee rajanylityspaikoittain. Vaalimaan kautta saavutaan paljon ja sieltä tulee paljon kauttakulkuliikennettä, Pitkäniitty kertoo.

Rajaviranomaiset käännyttävät tällä hetkellä Suomen itärajalla noin 10 ihmistä päivittäin.

– Rajaliikenteessä meidän täytyy olla joka päivä valmiina siihen, että joukossa on ihmisiä, jotka ovat lähetettyjä tai jotka tulevat pahat mielessään tai vilpillisillä tavoitteilla. Se on meille rajan arkipäivää, ei vain tässä kriisissä.

Maahantulon rajoittamiseen ollaan varauduttu

MTV Uutisten tietojen mukaan valtioneuvoston periaatepäätös venäläisten maahantulon rajoittamisesta voitaisiin tehdä aikaisintaan keskiviikkona, mutta todennäköisesti vasta torstaina. 

Rajavartiolaitos on arvioinut, että päätöksen toimeenpano voisi nopeimmillaan alkaa seuraavan vuorokauden alkaessa. Näin ollen venäläisten maahantuloa voitaisiin rajoittaa todennäköisesti käytännössä aikaisintaan perjantaina.

Rajavartiolaitos on jo alkanut valmistautua toimeenpanemaan maahantulon rajoittamista, jos asiasta tehdään poliittinen päätös. Toistaiseksi on vaikea ennakoida, lisääntyykö venäläismatkailijoiden määrä Suomen suuntaan vielä ennen päätöstä.

– Tässä on liikkuvia tekijöitä, kuten Suomen ja Venäjän päätökset, ja ne vaikuttavat siihen, kuinka moni lähtee liikkeelle. Olemme varautuneet siihen, että tilanne voi muuttua merkittävästikin, Pitkäniitty sanoo.

Ainakaan toistaiseksi Suojelupoliisi tai Rajavartiolaitos ei näe venäläisten maahantuloa suurena turvallisuusuhkana.

– Jos meillä rupeaisi tulemaan uhkaa rajan yli, niin olisi aika iso epäonnistuminen eurooppalaisilta tiedustelupalveluilta, jos yllättäen oltaisiinkin tilanteessa, että meihin kohdistuu merkittävää uhkaa. Uhkakuva ei viranomaisten näkökulmasta ole muuttunut merkittävästi liikekannallepanon jälkeen, mutta olemme valppaina jatkuvasti, Pitkäniitty vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja