Vaalimaalla jo jonoa Suomeen – "Varmaa, että liikennemäärät kasvavat"

Rajanylitys on vilkastunut Vaalimaalla – MTV Virolahdella 3:36
Rajanylitys on vilkastunut Vaalimaalla – MTV Virolahdella.

Liikenne itärajalla on vilkastunut sen jälkeen, kun Venäjän asettamat matkustusrajoitukset poistuivat perjantaina, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskuksesta.

– Liikenne on ollut sujuvaa tänäpäivänä. Paljon ollut lähtöpuolella eli maasta poistuvia henkilöitä. Myös Venäjältä saapunut turisteja Suomeen, sanoo ylirajavartija Juhani Saari MTV Uutisille Vaalimaan rajanylityspaikalta. 

Saaren mukaan varsinaisista ruuhkista ei voida puhua, vaikka aamupäivästä oli kertynytkin jonoa. Joitain kymmeniä suomalaisia on käynyt Venäjän puolella, Saari kertoo.

Sitä Saari ei osannut kertoa, millä asialla suomalaiset ovat Venäjälle lähteneet, sillä suomalaisilta ei kysytä matkan tarkoitusta. Hän kuitenkin arveli, että eräs syy on mahdollisesti Venäjän edullisempi polttoaine.  

– On oletettavaa, että osa matkoista liittyy tankkaamiseen ja polttoaineen hakuun.  

Suomeen tulijoita on ollut rajan avaamisen jälkeen noin viidesosa enemmän kuin Venäjälle meneviä.

Kolmanneksen enemmän rajan ylittäneitä

Eilisestä rajan ylittäneiden määrä on noussut noin kolmanneksen Kaakkois-Suomessa, kertoo STT.

– Tähän vaikuttanee sekin, että Kaakkois-Suomessa maahan tulleista osa jatkaa muualle Eurooppaan omalla autolla tai esimerkiksi Helsinki-Vantaan kautta, johtokeskuksesta lisättiin.

Rajavartioston johtokeskus kertoi STT:lle, että torstaina ennen rajoitusten poistumista rajan ylitty Kaakkois-Suomessa noin 4 800 ihmistä. Perjantaina matkustajamääräksi kirjattiin lähes 6 300. 

– Todennäköistä, jopa varmaa, että liikennemäärät tulevat kasvamaan, ylitarkastaja Saari sanoo MTV Uutisille. 

Suomi poisti rajoitukset aiemmin

Rajavartioston mukaan rajalla on ollut nyt joitakin tapauksia, joissa maahantulo on jouduttu kieltämään.

Syinä ovat olleet ainakin lapsilta puuttuneet viisumit sekä se, että rajan yli on yritetty väärän maan viisumilla.

–  Koronatauko vaikuttaa myös niin, että ihmisille tulee unohduksia ja väärinymmärryksiä siitä, mitä papereita rajan ylittäminen edellyttää.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoista vilkkaimmat ovat Vaalimaa ja Nuijamaa. Koronarajoituksia edeltävänä aikana Nuijamaan rajanylityspaikalla tehtiin kolme miljoonaa ja Vaalimaalla 2,4 miljoonaa rajanylitystä vuodessa.

Suomen matkustusrajoitukset poistuivat heinäkuun alussa. Sen jälkeen matkustajien ei maahan tultaessa ole enää tarvinnut esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia tai käydä koronatestissä.

Onko rajalle tulossa ruuhkaa? Haastattelussa Nuijamaan raja-aseman varapäällikkö 5:10
Ruuhkautuuko raja? Haastattelussa Nuijamaan raja-aseman varapäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat