Tältä näyttää tehtaalla, jossa Suomeen tulevia maskeja valmistetaan – tehtaan sijainti on salaisuus

Suomeen tulevan hengityssuojaintehtaan sijainti yhä salaisuus – tältä näyttää Lifa Airin tehtaan linjastolla Kiinassa 8:03
Miltä hengityssuojainten valmistaminen näyttää? Katso yllä olevalta videolta kuvaa kiinalaistehtaalta sekä Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandtin haastattelu.

Suomalainen henkilösuojaimiin erikoistunut yritys Lifa Air solmi noin kuukausi sitten Huoltovarmuuskeskuksen kanssa sopimuksen hengityssuojainten valmistuksesta Suomessa. 

Lifa Air valmistaa hengityssuojaimia, jotka voidaan ottaa sairaalakäyttöön. Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandtin mukaan ensimmäiset Suomessa tehtävät suojaimet saadaan markkinoille jo tämän kuun aikana. 

– Aloitamme suu- ja nenäsuojaimilla, eli niin sanotuilla kirurgimaskeilla ja välittömästi perään alkaa näiden varsinaisten hengityssuojainten valmistus, Brandt sanoo. 

Miltä hengityssuojainten tehtailu näyttää? Katso videolta!

Hengityssuojaimiin on liittynyt valtavia kohuja kuluneen kevään aikana, ja ulkomailta tilatut hengityssuojaimet eivät aina ole sitä, mistä on sovittu. 

Lifa Airilla on Kiinassa yhteisyritys, jossa on valmistettu satoja miljoonia hengityssuojaimia. Brandt vakuuttaa, että heidän suojaimensa ovat käyttökelpoisia.

– Emme ole ihan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä niin sanotusti, Brandt letkauttaa. 

Tehtaan sijainti salaisuus

Lifa Airin valmistumassa olevan Suomen-tehtaan sijainti on edelleen salaisuus. Yrityksen toimitusjohtaja Johan Brandtin mukaan hengityssuojainten tekijöille halutaan antaa työrauha. 

– Siellä tehtiin koko vapunpyhätkin töitä. Toinen asia on se, että emme halua ylimääräistä julkisuutta tai ylimääräisiä ihmisiä sinne pyörimään, Brandt perustelee. 

Myös kuluttajille suojaimia

Lifa Air ilmoitti jo noin kuukausi sitten, että yrityksen tavoitteena on valmistaa Suomessa vuositasolla yli 100 miljoonaa hengityssuojainta ja kirurgin kasvonsuojaa.

– Kun täydellä vauhdilla pyörittää, päivätahti tulee olemaan semmoinen 650 000 kirurgimaskia ja 150 000–200 000 hengityssuojainta, jotka kuuluvat tähän korkeimpaan ja toiseksi korkeimpaan luokitukseen, eli FFP2 ja FFP3.

Vaikka Lifa Airin hengityssuojaimet ovatkin tarkoitettu pääasiassa Huoltovarmuuskeskuksen ja sairaaloiden käyttöön, myös tavallisille kuluttajille on tarkoitus valmistaa suu-nenäsuojaimia, joita voi pitää julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa, liikkuessaan.

Alalla olennainen epäkohta

Viime viikolla kävi ilmi, että suojatakeista ja -essuista on pulaa. Lifa Air ei ole toistaiseksi aikeissa valmistaa kyseisiä tuotteita. 

– Kun puhutaan kriittisten suojavälineiden valmistuksesta, haluaisin nostaa esille sen, että tällä hetkellähän hankintalaki ei ota millään tavalla huomioon sitä. Esimerkiksi nyt, kun on tarjouspyyntöjä ulkona, siellä annetaan hinta, hinta ja hinta. 

– Nyt, kun on poikkeustilanne, nyt julkisen sektorin toimijat voivat ostaa suoraostoilla ja -hankinnoilla suojia. Mutta kun on normaali tilanne, hankintalaki ei anna myöten siihen, että otettaisiin jollain tavalla huomioon huoltovarmuus, Brandt sanoo ja toivoo epäkohtaan pikaista parannusta. 

Hengityssuojainhankintakohun keskelle joutuneen huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja eroaa tehtävästään 2:09
Huoltovarmuuskeskus joutui ikävään valoon hengityssuojainkohun saattelemana. Vajaa kuukausi sitten selkkaus johti toimitusjohtajan eroon. 

Lue myös:

    Uusimmat